Szerda óta új pénzügyminisztere van a lengyel kormánynak. A kedden elfogadott takarékossági programot alaposan megkurtították, a megtakarítás 3 milliárd zlotyval lesz kevesebb a tervezettnél – jelenti az AP.

Az eredetileg tervezett 32 milliárd zlotynál (8,4 millió dollár) jóval kisebb, 29 milliárd zlotys (7,0 millió dolláros) megtakarítási csomagot fogadott el 2004-2007-re a lengyel kormány. A kormánytagok ugyanis a szociális kiadásokat 12 helyett végül csak 10,1 milliárd zlotyval csökkentették, és a megszavazott költséglefaragások többsége is csupán 2006-2007-ben lesz érzékelhető. A takarékosság már 2004-2005-ben megtorpan, amikor az októberben beígértnél 22 százalékkal kevesebb lesz a megtakarítás. A program atyja, Jerzy Miller gazdasági miniszter máris beígérte, hogy a kormány által tegnap jóváhagyottnál 50 milliárd zlotyval többet szeretne megspórolni, az EU csatlakozással kapcsolatos új kormányzati állások és a helyi bürokrácia lefaragásával.Miller elismerte, hogy a kisebbségi lengyel kormányra nehéz feladat vár csütörtökön, amikor a parlamenttel kell elfogadtatnia a takarékossági programot. Ha ez nem sikerül, elemzők szerint nincs más lehetőség, mint az előrehozott választás.A program a költségvetési hiány lefaragását célozza és végrehajtása elengedhetetlen, ha az ország 2008-ban csatlakozni akar az eurózónához. A büdzsé hiánya idén előreláthatólag eléri a lengyel nemzeti össztermék 6 százalékát, ami kétszerese az eurózóna tagországok számára engedélyezett mértéknek.A lengyel államfő eközben szerdán délután kinevezte Zbigniew Kaniewskit kincstárügyi miniszternek az egy héttel ezelőtt leváltott Piotr Czyzewski helyére. Az ellenzék máris élesen bírálja az eredetileg földrajzszakos tanár végzettségű pénzügyminiszter kinevezését. A 2001 októberétől hivatalban lévő Miller-kormány eddig három kincstárügyi minisztert "fogyasztott el". Wieslaw Kaczmareket tavaly januárban Slawomir Cytrycki váltotta fel, akit viszont alig három hónappal később a múlt héten menesztett Piotr Czyzewskivel cseréltek le. Czyzewski ellen a hírek szerint az volt a fő kifogás, hogy működése alatt lelassult a privatizáció. Kaniewski azt ígérte, mindent megtesz, hogy az idei évi privatizációs bevételek minél közelebb essenek a költségvetési tervezetben szereplő 8,83 milliárd zlotys célkitűzéshez - írja az MTI.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két betű van rajta, mégis 270 ezer forintba kerül ez a fülhallgató

Két betű van rajta, mégis 270 ezer forintba kerül ez a fülhallgató

Hajlítható kijelzővel hozná vissza a Motorola minden idők egyik legkedveltebb telefonját

Hajlítható kijelzővel hozná vissza a Motorola minden idők egyik legkedveltebb telefonját

Vége az importautó-őrületnek?

Vége az importautó-őrületnek?

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier