A piacon tudni vélik, hogy a Deutsche Bank offenzív és spekulatív ügyletei okozták a régió összes valutájának csütörtöki gyengülését.

A feltételezést alátámaszthatja, hogy csütörtökön a nap nagyobb részében csendes kereskedés folyt a bankközi devizapiacon, az euró ekkor 262,10 forintba került, majd délután fél három tájban élénkült a forgalom és hirtelen gyengülni kezdett a forint és a kereskedés vége felé már 265,10 forinton jegyezték az eurót. A forintgyengülés a tengeren túli piacok kinyitása után következett be - írja az MTI. A hivatalos kereskedés után 266,40 forinton érte el csúcspontját az euró.A piacon úgy vélik, hogy a külföldiek forint eladása összefüggésben lehet a régió többi valutájának - elsősorban a lengyel zlotynak és a cseh koronának - gyengülésével.A jelenséget látva többeknek déja vu érzésük támadt és úgy vélik, nem zárható ki, hogy újabb spekuláció kezdetének vagyunk tanúi, amelyek mögött londoni és amerikai befektetők állnak.Mások szerint viszont egyszerűen csak eloszlott a szerdán bejelentett, az államháztartási hiány csökkentésére hozott kormányhatározat okozta bizakodó hangulat.Nemzetközi elemzésekben többször is elhangzottak olyan vélemények, melyek szerint a költségvetési hiány megfékezésére szánt 120 milliárd forintos "Draskovics-csomag" kevés lesz a valódi fordulathoz, az infláció azonban annyira megugorhat márciusra, hogy akár 280 forintba is kerülhet majd egy euró. Egyes vélemények szerint 155 milliárd forintos takarékossági csomag elégséges lehet a 4,6 százalékos deficit eléréséhez, ugyanakkor a Dresdner Kleinwort Wasserstein 5, a J.P. Morgan 5,6 százalékos tényadatot valószínűsít. A Goldman Sachs a következő két negyedévben a forint további gyengülésére, emelkedő inflációra és a gazdaság lassuló ütemű bővülésére számít. A befektetési bank túlságosan optimistának tartja az elemzők körében jelenleg általánosan elfogadott prognózist, amely decemberig 300 bázispontos jegybanki kamatcsökkentéssel számol.Nem kizárt, hogy nem spekuláció, hanem ez a hangulat állt a külföldi befektetők által indított minimális forinteladások mögött, amelyek nyomán sorra zárultak a stop loss megbízások, a közös európai valuta árfolyama pedig – minimális forgalom mellett – hirtelen 265,75 forintra nőtt. A dollár kurzusa jelentősen emelkedett az euróval szemben, így nem csoda, hogy a forinttal szemben már 213,65-re ugrott a zöldhasú árfolyama.A dollár erősödött a nemzetközi piacokon arra a szerdai hírre, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED már nem zárkózik el a kategorikusan kamatemeléstől. Budapesten délután 212,20 forinton kerekedtek a dollárral, csaknem három forinttal drágábban a szerda délutáni 209,30 forintos árfolyamnál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Rátámadt a saját családjára, és megölte a kisbabájukat is az oregoni férfi

Rátámadt a saját családjára, és megölte a kisbabájukat is az oregoni férfi

Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek

Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek

Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon

Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon