Egyelőre nem látható át, miből ered a Synergon váratlan, egymilliárd forintnyi mérleg szerinti vesztesége.

A Synergon 2003 nyarán még szolid, legfeljebb százmillió forint körüli mérleg szerinti nyereséget tervezett, de novemberben már enyhe veszteséget is elképzelhetőnek tartott. Egyelőre nem világos azonban, hogyan sikerült a cégnek a 330 millió forintos elemzői várakozásokat jóval felülmúló egymilliárdos veszteséget összehoznia a negyedik negyedév végére - mondta a hvg.hu-nak Makray Péter, az Erste Értékpapír Rt. elemzője.A kellemetlen hírt a vállalat vezetése egyszeri kiadásokkal magyarázza, Makray Péter szerint azonban ezek összessége sem ad választ a Synergon csütörtökön közzétett profitfigyelmeztetésében szereplő veszteségre.A cég szerint váratlan kiadást jelentett a külföldi leányvállalatokkal kapcsolatos többlet goodwill-értékcsökkenés elszámolása, a Synergon közelmúltban megvásárolt külföldi leányvállalatának, az Atos Originnak integrálása az anyacégbe, valamint az, hogy félmilliárd forintnyi céltartalékot kellett képeznie a fiktív számlák befogadásának gyanúja alapján indult adóigazgatási eljárás miatt.300-350 milliós veszteséget jelenthet az is, hogy a Synergon - mivel a nemzetközi tőkepiacokon leértékelődtek az informatikai cégek - csökkentette külföldi leányvállalatai könyvszerinti értékét. Hasonló okokból a Synergon leszállította a tulajdonában lévő 200-210 ezer saját részvény könyvszerinti értékét is, ez újabb 80-100 millió forintos veszteséget okozhatott.Az egyetlen jó hír, hogy a Synergon negyedik negyedéves árbevétele meghaladja az egy évvel korábbit, azaz megfordult a cégcsoport bevételének csökkenő trendje.Makray úgy véli: mivel a bevételek alakulásával nem volt gond, a költségek területén - esetleg a marketingkiadások elszabadulásában - keresendő a Synergon váratlanul rossz eredményének magyarázata. A társaság tavaly egy költségcsökkentési program végrehajtásán dolgozott, ami a jelek szerint nem hozta meg a várt sikert.A hatékonyság növelése érdekében a Synergon 2004. február 2-től egy új kereskedelmi-vezérigazgató helyettest is hadrendbe állít, Polgár Pál személyében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vigyázzon, adatait ellopó átverés a 99%-os akcióban kínált, olcsó Microsoft Office

Vigyázzon, adatait ellopó átverés a 99%-os akcióban kínált, olcsó Microsoft Office

Visszatér Berki Krisztián

Visszatér Berki Krisztián

Tavaszias lesz a csütörtök

Tavaszias lesz a csütörtök

Szél szerint karbantartásra hivatkozva zárták le előlük az MTVA folyosóit

Szél szerint karbantartásra hivatkozva zárták le előlük az MTVA folyosóit

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt