A reálkeresetek 2004-ben már csak körülbelül 1 százalékkal nőnek, éves átlagban pedig 6,2 százalék körüli áremelkedésre lehet számítani – véli a GKI Gazdaságkutató Rt.

A 3,5 százalékra becsült 2004. évi bruttó hazai termék-növekedés (GDP) elérésre jó esély van - közölte a GKI Gazdaságkutató Rt. Az iparban a termelékenyég javulása ismét gyorsul. Mivel azonban a növekvő kivitel és az újra lendületet kapó beruházások jelentős importot is igényelnek, a külkereskedelmi hiány idén is növekedni fog. Ezt azonban az előrejelzés szerint a folyó fizetési mérlegben a várhatóan végre növekvő idegenforgalmi aktívum ellentételezheti.A GKI szerint a deficit a GDP 6,5 százalékáról 2004-ben 6 százalékra csökken, miközben bővülni fog a Magyarországra áramló külföldi működő tőke, ami a modernizáció és hiány finanszírozása szempontjából is kedvező.A reálkeresetek az elmúlt két év összesen 25 százalékos emelkedése után 2004-ben már csak körülbelül 1 százalékkal nőnek. Az elemzés szerint az infláció főleg az áfa és a jövedéki adó emelésének hatására 2004 tavaszán néhány hónapban el fogja érni a 7 százalékot, az év második felében azonban - ha további ársokk nem éri a gazdaságot - érezhetően mérséklődik, s az év végén a 2003. decemberi szint, 5,7 százalék körül alakul. Éves átlagban 6,2 százalék körüli áremelkedés várható. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet