A kormány a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság bírájává Juhász Endre tárca nélküli minisztert, az Elsőfokú Bíróság bírájává Czúcz Ottó alkotmánybírót, az európai számvevőszék tagjává pedig Halász Gejza Zsolt közgazdász jelölte.

A kormány Balázs Péter uniós nagykövetet jelölte az Európai Bizottság magyar tagjának - jelentette be a miniszterelnök hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Balázs Péter 1963-ban a közgazdaságtudományi egyetemen szerzett diplomát. Ezután az Elektroimpexnél üzletkötő, 1969-től a Külkereskedelmi, majd a Kereskedelmi Minisztériumban osztályvezető, főosztályvezető-helyettes volt. 1982-87 között Brüsszelben kereskedelmi tanácsos. Hazatérve ismét a minisztériumban dolgozott főosztályvezetőként, 1992-93-ban az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. 1993-tól koppenhágai, 1997-2000 között bonni, illetve berlini nagykövet, 2002-től a Külügyminisztérium Integrációs és Külgazdasági Államtitkárságát vezette. 2003 óta a Magyar Köztársaság brüsszeli állandó EU képviseletének vezetője.Magyarországot négy uniós poszt illeti meg a csatlakozás pillanatától: meg kellett nevezni az Európai Bizottság magyar tagját, az Európai Közösségek Bíróságának egy tagját, az EU elsőfokú bíróságának egy tagját, valamint az Európai Számvevőszékbe jelölt személyt. Az EU-biztos megbízatása október 31-éig, a jelenleg működő bizottság fennállásáig, a számvevőszéki biztos megbízatása pedig hat évre szól. A bírák mandátuma különböző időpontokban jár le; sorsolás útján dől el, hogy 2004. augusztus 31. és 2007. augusztus 31. között mely ország bíráját választják újra.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
15 megyére adtak ki figyelmeztetést a viharos szél miatt

15 megyére adtak ki figyelmeztetést a viharos szél miatt

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Megvan a következő El Clásico időpontja

Megvan a következő El Clásico időpontja

A BKV-nak innentől kezdve saját zsebből kell költenie a hároméves villamosokra

A BKV-nak innentől kezdve saját zsebből kell költenie a hároméves villamosokra

Vidi–Chelsea: fegyelmi indul az antiszemita rigmusok miatt

Vidi–Chelsea: fegyelmi indul az antiszemita rigmusok miatt

Leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást - percről percre

Leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást - percről percre