Oroszország csak abban az esetben támogatja az Európai Unió májusi bővítését, ha Brüsszel elfogadja Moszkva azon – listaszerűen összeállított – kéréseit, amelyekkel a Kreml a bővítés után is biztosítottnak látná közép- és kelet-európai gazdasági érdekeit.

Moszkva 14 pontból álló, az Európai Unió illetékeseinek küldött listájának másolata a Financial Times birtokába került. A dokumentum szerint Moszkva egyebek mellett az orosz energiaexportra vonatkozó szigorítások feloldását szeretné elérni, illetve azt, hogy az orosz acélgyártók könnyebben léphessenek be a piacra. Bár a listával Moszkva végső soron ki szeretné zárni annak lehetőségét, hogy az orosz üzletemberek piacot veszítsenek az uniós csatlakozás miatt, a Kreml számos olyan politikai jellegű kérést is intézett az EU-hoz, mint például a vízumkérdés, illetve a balti országokban élő orosz közösségek státusának ügye.Eközben az orosz Nyezaviszimaja Gazeta napilap arról számolt be, hogy Oroszország és az EU májusig egyezségre juthat az EU-val a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépés feltételeiről. A lap szerint, ha az orosz kormány komoly engedményeket tenne pénzügyi szolgáltatási piacának megnyitásában, akkor az EU beérné az orosz belső gázárak jelentős emelésére vonatkozó konkrét vállalással, lemondva gázügyi ultimátumának legtöbb pontjáról.Pascal Lamy, az Európai Bizottság kereskedelmi ügyekért felelős tagja októberben hat követeléssel állt elő: az orosz belső gázárnak fedeznie kell az előállítási költségeket, az állami ellenőrzésű Gazprom exportmonopóliumát meg kell szüntetni, biztosítani kell a gáztranzit szabadságát, a külföldi befektetőknek lehetőséget kell kapniuk csővezetékek építésére, a bel- és a külföldi fogyasztóknak azonos tranzitdíjakat kell szabni, és meg kell szüntetni a gáz exportvámját.A lap nem hivatalos értesülései szerint Lamy ezeket a követeléseket a múlt héten már nem az orosz WTO-belépés feltételeiként támasztotta, hanem alku tárgyává tette, hogy jelentős engedményeket sajtolhasson ki az orosz tárgyalóktól más területeken, főleg a pénzügyi szolgáltatások piacán. Így a májusi EU-orosz csúcsig kompromisszum jöhet létre.Sajtójelentések szerint az Európai Bizottság az orosz WTO-belépés kérdését összekapcsolja az EU-bővítés ügyével is. E téren az EU arra ösztökéli Oroszországot, hogy vele fennálló partnerségi és együttműködési megállapodását automatikusan terjessze ki a tíz, májusban csatlakozó országra.(Financial Times , MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Szegedi egyetemi ügy: "Nem mondtam, hogy az önkormányzat semmibe veszi az egyetemet"

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

Zellert találtak több zellermentes termékben

Zellert találtak több zellermentes termékben

Ahol annyi a kísértés

Ahol annyi a kísértés

Még keményebb bajnokság vár Michelisz Norbertre idén

Még keményebb bajnokság vár Michelisz Norbertre idén