A Halliburton az indokoltnál 16 millió dollárral nagyobb számlát állított ki egy kuvaiti amerikai bázis személyi állományának étkeztetéséért - közölte hétfőn a The Wall Street Journal.

Az amerikai gazdasági napilap a Pentagon könyvvizsgálóira hivatkozva közölte hétfőn értesülését. A Halliburton leányvállalatának, a Kellogg, Brown and Root-nak (KBR) szaúdi alvállalkozója, a Tamimi Global a lap adatai szerint például tavaly júliusban napi 42 ezer adag ételért nyújtott be számlát, de csak 14 ezret szolgált fel - különbség jó 3,5 millió dollár a Pentagon adatai szerint. A védelmi tárca több mint 30 millió dollárt fizetett a KBR-nek a szóban forgó kuvaiti tábor étkeztetéséért a január és július közötti időszakra. Összességében csaknem 4 millió ételadagot számoltak fel, ami sosem került az asztalra. A Wall Street Journal tudomása szerint a KBR a színfalak mögött vállalta, hogy visszafizeti a különbséget addig is, amíg be nem bizonyítja a számlák jogosultságát. A számla rendellenessége miatt a védelmi minisztérium a vizsgálatot kiterjesztette több mint ötven kuvaiti és iraki amerikai katonai étkezdére.A Halliburtont - melyben a jelenlegi amerikai alalnök, Dick Cheney korábban vezető tisztséget töltött be - az utóbbi időben már harmadszor gyanúsítják azzal, hogy az indokoltnál nagyobb hasznot húzott az iraki háborúval kapcsolatos állami megrendelésekből. A KBR a múlt hónapban 6,3 millió dollárt visszatérített a Pentagonnak, miután a hírek szerint önként feltárta, hogy két alkalmazottja jelentős kenőpénzt fogadott el egy kuvaiti alvállalkozótól az amerikai csapatok ellátására kapott megbízásért cserébe. A KBR-t jelentős üzemanyag-túlszámlázással is gyanúsítják. A szárazföldi erők műszaki hadteste megbízóként ugyan tisztázta a céget, a Pentagon azonban folytatja a vizsgálatot az ügyben.Az Egyesült Államok eddig 9 milliárd dollár értékben finanszírozott Irakban újjáépítési munkát és további 18,6 milliárd dollár értékben ítél oda megbízási szerződéseket az elkövetkező időben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egymillió eurós olasz ajánlat érkezett az MTK magyar tehetségéért

Egymillió eurós olasz ajánlat érkezett az MTK magyar tehetségéért

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

Megérkezett az első piros Skoda troli Budapestre

Megérkezett az első piros Skoda troli Budapestre

Holnap újra rákezd a havazás, a Kékesen már 37 centi hullott

Holnap újra rákezd a havazás, a Kékesen már 37 centi hullott