A "fapados" légitársaságok működési módját közvetlenül - és valószínűleg hátrányosan - érintő döntést hozott az Európai Bizottság kedden, amikor törvénytelennek minősítette az ír Ryanairnek Belgiumban nyújtott állami támogatások egy részét, és azok visszafizetésére kötelezte a vállalatot. A cég az Európai Bíróságon fellebbez.

A vallon régió és a charleroi-i repülőtér által a Ryanairnek nyújtott összesen 15 millió eurós támogatás nagyobbik részét, körülbelül 70 százalékát mindamellett a bizottság is jogszerűnek ismerte el. Közlekedési kérdésekért is felelős tagja, Loyola de Palacio szerint ez nem jelenti azt, hogy a társaságnak a fennmaradó hányadot teljes egészében vissza kell fizetnie. A bizottság még nem számította ki, pontosan mekkora lenne a visszatérítendő összeg, de lehet, hogy ez kevesebb lesz a 15 millió euró 30 százalékánál - mondta.Az alacsony tarifájú járatokat üzemeltető légitársaságok egyik zászlóvivőjének és üzleti modelljének számító Ryanair annak fejében kapta a támogatásokat, hogy a gazdaságilag hátrányos helyzetű Charleroi repülőterét tegye meg hálózata kontinentális központjának. A vallon régió és a város többek között új járatok indításához nyújtott támogatásokat, és a leszállási, valamint a földi kiszolgálást terhelő illetékekből adott engedményt a Ryanairnek. Az előbbieket a bizottság is jogszerűnek ismerte el, az illetékkedvezményeket azonban - legalábbis részben - a versenyszabályokba ütköző támogatásnak minősítette. Az illetékekre a társaság azon az alapon kapott kedvezményt, hogy a repülőtérhez kötődő egyéb szolgáltatások (parkolási díjak, üzletek) bevételei a forgalom várható növekedésével arányosan bővülni fognak. Ebben az esetben a bizottság nem is ezt az indokot kifogásolta - amelyet önmagában megalapozottnak tartott -, hanem a nyújtott kedvezmények mértékét sokallta.Palacio szerint csak a leszállási illetékre nyújtott aránytalan kedvezmény miatt 1 millió eurót kellene visszafizetnie a Ryanairnek. Mindezzel együtt a biztos úgy vélekedett, hogy a bizottság "nagyon kiegyensúlyozott" álláspontra helyezkedett az ügyben, s azt sem vitatta, hogy a Ryanair és a régió, illetve a város között létrejött megállapodások előnyösek voltak a fogyasztók számára. De állami támogatásokkal bármelyik társaság tud árakat csökkenteni, a bizottság pedig nem tartja elfogadhatónak, hogy a légi közlekedést támogatások nyakló nélküli osztogatásával lendítsék fel - jelentette ki.Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója az alacsony tarifájú légitársaságok szempontjából katasztrofálisnak minősítette a bizottság döntését, és bejelentése után nyomban közölte, hogy fellebbezni fog ellene az Európai Bíróságon. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Túlóratörvény: már a hétvégére felállhat a központi sztrájkbizottság

Túlóratörvény: már a hétvégére felállhat a központi sztrájkbizottság

Mészárosék kapták az év alaptőke-emeléséért járó díjat a BÉT rendezvényén

Mészárosék kapták az év alaptőke-emeléséért járó díjat a BÉT rendezvényén

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Hadházy üzent Bayernek: "Fölöslegesen ne gyűjtse az ötforintosokat"

Hadházy üzent Bayernek: "Fölöslegesen ne gyűjtse az ötforintosokat"