A keddi záráskor 265,30 forinton jegyezték az eurót, ami kis forinterősödést mutat a reggeli 266,30 forintos árfolyamhoz képest, de a nap folyamán a 266,70 forintot is elérte az árfolyam. A pesszimizmust ezúttal a bankok elemzései táplálták.

A nap nagy részében a forinteladások határozták meg az üzletmenetet. A piacon arról számoltak be, hogy hétfőn este és kedden reggel a Deutsche Bank erőteljesen vásárolta az eurót.A piaci szereplők véleménye a forint jövőjét illetően pesszimistára fordult, miután a külföldi nagybankok sorra megjelenő elemzései a forint gyengülését prognosztizálják. A Deutsche Bank elemzése például 270 forint/eurós árfolyamot valószínűsít egy hónapon belül, a Citibank becslése ugyanerre az időszakra 280 forint/eurós, a UBS pedig hosszabb távon 290 forint/eurós árfolyamot valószínűsít, de megjelent 300 forintos eurót ígérő találgatás is - mondta a hvg.hu-nak Érsek Zoltán, az Erste Befektetési Rt. üzletkötője.A befektetési bankok csak a hosszabb lejáratú állampapírok vásárlását ajánlják a befektetőknek, a forint vételét semmiképpen sem. Ha az elemzés "mögött" elegendő tőkeerő van ahhoz, hogy a piacot kimozdítsa, a piaci előrejelzések önbeteljesítő jóslatokként is működhetnek. Az egész közép-európai régióra kiterjedő rossz hangulat vesztese egyébként nem egyedül a forint, a zloty is esett.A rosszkedvet fokozta az IMF hétfőn publikált jelentése is, amely a magas államháztartási és fizetési mérleg hiány miatt nem dicsérte meg Magyarországot. Ehhez hozzájárult Járai Zsigmond jegybankelnök hétfői kijelentése arról, hogy az ERM II-be való májusi belépés esetleg kissé halasztódik. A jegybankelnök szavai az ING elemzője szerint mintegy 50 filléres forintgyengülést hoztak.A bankközi kamatok is reagáltak a hírre: az overnight kamat 20 bázisponttal 12,50 százalékra drágult. Hasonlóan pesszimista volt az állampapír piac is, a hozamszint az összes lejáraton 20-25 bázisponttal emelkedett. A kereskedők szerint ez a tendencia megmarad a csütörtöki államkötvény-aukcióig.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

A királynő is menstruál, még egy filmben is

A királynő is menstruál, még egy filmben is

Lezárult a rendőrségi akció Nairobiban, a terroristákat lelőtték

Lezárult a rendőrségi akció Nairobiban, a terroristákat lelőtték

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó

Itt a Gundel-menza pályázata: az Orbán-kormány alakulása volt a referenciájuk

Itt a Gundel-menza pályázata: az Orbán-kormány alakulása volt a referenciájuk

Shane Tusup végre elárulta, mit tervez

Shane Tusup végre elárulta, mit tervez