Az államháztartás 2004 januári hiánya - a helyi önkormányzatok nélkül - 218,6 milliárd forint - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán.

A tárca januárra 230-250 milliárd forintos deficitet várt, ami a szokásos januári hiányt 80-100 milliárd forinttal haladja meg. A PM korábbi közlése szerint januárban a megszokottnál magasabb hiányt három tétel okozza: az autópályával kapcsolatos 50-60 milliárd forintos kifizetések, a Gripen gépek bérleti díja és 35 milliárd forintnyi, még tavaly decemberről áthúzódó agrártámogatás kiutalása. Decemberben az államháztartásban 76,6 milliárd forintos többlet keletkezett. Tavaly januárban a hiány pedig 44,4 milliárd forintot tett ki. A 2003-as deficit 1.054,3 milliárd forint, vagyis a GDP 5,6 százaléka volt.Változatlanul bizonytalanság jellemzi a piaci szereplők költségvetéssel kapcsolatos véleményét, hiszen ma még nem tudható, hogy a kormány képes lesz-e tartani a módosított - az EU szabványai szerinti ESA 95-ös rendszerben 4,6 százalékos - GDP-arányos államháztartási hiányt - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője. Vojnits Tamás, az OTP Bank vezető elemzője úgy ítélte meg, hogy bár a Pénzügyminisztérium által januárra eredetileg vártnál kedvezőbb a ténylegesen elért 218,6 milliárd forintos államháztartási hiány, az év egészét nézve a bevételeknek az eredetileg tervezetthez képest nagyobb dinamikával kell beérkezniük, hogy teljesüljön az éves előirányzat."Valamivel kedvezőbb a kép, ha tekintetbe vesszük, hogy a kijelölt pénzügyminiszter által említett, ESA szerint 4,6 százalékos GDP-arányos hiány az új cél, aminek pénzforgalmi szemléletben körülbelül éves szinten 1.050-1.100 milliárd forint deficit felel meg" - mondta.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Fundamenta ügynökeivel újít Mészáros Lőrinc egyik cége

A Fundamenta ügynökeivel újít Mészáros Lőrinc egyik cége

Megszabadult a Banksy-graffititől a frusztrált garázstulaj

Megszabadult a Banksy-graffititől a frusztrált garázstulaj

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Ismét téliesebbre fordul az időjárás