A kelet- és közép-európai EU-csatlakozó országok jól állták a tavalyi év gazdasági megpróbáltatásait, a második félévtől újra növekedtek a beruházások - állapította meg a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) szerdai konjunktúrajelentésében.

A BA-CA szerint ezekben az országokban a gazdasági növekedés üteme átlagosan 3,9 százalékosra gyorsulhat az idén a tavalyi 3,6 százalékról. Az osztrák bank elemzői szerint főleg az a jó, hogy a fellendülést a tavalyi második félévtől újra szaporodó beruházások táplálják.Az öt közép-európai reformországban az átlagos GDP-növekedés 3,3 százalékos volt tavaly. Kiugróan teljesített Észtország a 4,4 százalékos, és Lettország a 7,5 százalékos ütemével. A leggyengébb Magyarországon és Szlovéniában volt a növekedés, 2,8 százalékkal, illetve 2,4 százalékkal - írták a BA-CA elemzői. Szerintük e két országban a továbbra is erős hazai, lakossági fogyasztás nem tudta ellensúlyozni a nyugat-európai exportpiacok gyengülésének hatását.A BA-CA szerint az idén a beruházások átlagosan 6,7 százalékkal bővülhetnek, a tavalyi 2,1 százalékos többlet után. 2005-re a beruházások 8 százalékos növekedését jósolták szerdán a bank elemzői. Szerintük a multinacionális vállalatok jelenléte miatt az EU-csatlakozó kelet- és közép-európai országok az átlagnál nagyobb mértékben részesülnek a beruházások világméretű fellendüléséből.A gazdasági növekedésről úgy vélték az elemzők, hogy az idén is a balti államokban lesz a leggyorsabb, átlagosan 5-6,5 százalék között. Közép-Európában Lengyelország lehet az idén az éllovas több mint 4 százalékos GDP-növekedéssel, és a térség többi országában is mindenütt 3 százalék fölött lesz az ütem.A beruházásokat a következő években az EU 23 milliárd eurós támogatása segíti. Az EU mostani költségvetési időszakában a támogatások a csatlakozó országok hazai össztermékének az évi 1,7 százalékát teszik majd ki, a BA-CA számítása szerint. A teljes összegből 15 milliárd euró lesz a strukturális támogatás, a többi a kohéziós alapokból származik majd. A májusban csatlakozó országok lakosságának több mint a fele Lengyelországban él, úgyhogy Lengyelországra jut majd az összes támogatásból várhatóan 12,5 milliárd euró, Magyarországra 3,1 milliárd, Csehországra majdnem 2,5 milliárd és a többiekre arányosan még kevesebb - mindenesetre a belépő országok átlagában lakosonként 300 eurót lehet számítani. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

A tüntetők lezárták a Lánchidat

A tüntetők lezárták a Lánchidat

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó