Tovább folyik az értelmezési vita az IMF-jelentés körül. A kijelölt pénzügyminiszter áfával, az elemzők áfa nélkül értik a továbbiakban szükséges spórolás mértékét. Draskovics szerint elég a 120 milliárdos takarékossági csomag, az elemzők szerint aligha.

Az előzetes várakozásoknál optimistább, a magyar gazdaságban megindult fejlődést is hangsúlyozó IMF-országjelentés körül kirobbant vitára reagálva Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter sajtótájékoztatón nyugtatta meg az elemzőket, hogy ha a 120 milliárdos megtakarításhoz hozzáadjuk a tavaly zárolt 35 milliárdot és az áfát, akkor éppen kijön az elemzők által szükségesnek tartott 175 milliárdos megtakarítás.

A probléma csak az, hogy az elemzők a szükséges megtakarítást eleve áfa nélkül értették; a már bejelentett 120 milliárdos takarékossági csomag akkor lenne elég, ha a kamatszint legkorábban az év közepén legalább 2-3 százalékkal csökkenne, erre azonban nem számítok - mondta a hvg.hu-nak Barcza György, az ING Bank elemzője, aki 100 milliárdos további megtakarítást lát szükségesnek. Kovács György, a Budapest Economics elemzője szerint - szintén áfa nélkül - további 120-130 milliárdot kellene megtakarítani, év vége előtt ugyanis legfeljebb igen mérsékelt jegybanki kamatcsökkentés várható, így a finanszírozási költségek magasak maradnak.

A nemzetközi szervezet szakértői legutóbbi Magyarországról szóló jelentésükben -melyben megemlítik a tavalyi megtakarításokat is - azt írták: a GDP 4,6 százalékával egyenlő költségvetési hiány eléréséhez a Draskovics által bejelentett 120 milliárd forintos megtakarításon felül még további, a GDP 0,7 százalékának megfelelő (körülbelül 130-140 milliárd forintos) megtakarításra lenne szükség. Ebből a GDP 0,5 százalékának megfelelő spórolást a közszférában dolgozók bérének befagyasztásával kellene elérni. A Reuters által megkérdezett elemzők február elején szintén azt mondták, további 75 milliárd forint megtakarításra lenne szükség a kitűzött költségvetési hiány eléréséhez. A vélemények egyébként erősen szóródtak, a szükséges költségcsökkentést a legoptimistább közgazdász 15 milliárdra, a legpesszimistább 300 milliárdra becsüli.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az évtized utolsó holdfogyatkozása lesz január 21-én

Az évtized utolsó holdfogyatkozása lesz január 21-én

Hiába ad pénzt a kormány a falvaknak, ha nem engedi, hogy jól költsék el

Hiába ad pénzt a kormány a falvaknak, ha nem engedi, hogy jól költsék el

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

Egy remek ötlet: ejtőernyőt szerelnek a DJI drónjaira, hogy senkinek ne fájjon, ha ráesnek

Egy remek ötlet: ejtőernyőt szerelnek a DJI drónjaira, hogy senkinek ne fájjon, ha ráesnek

Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását