Csütörtök reggel tovább mérséklődött a határidős nyersolaj ára a szabadpiacon, főképp a vártnál magasabb múlt heti amerikai és közel-keleti készletadatok miatt.

Az amerikai kormány energetikai információs hivatalának (IEA) adatai szerint a január 30-ánl zárult héten az olajkészletek 7,9 millió hordóval nőttek, az elemzők által várt kismértékű, 600 ezer hordós növekedés helyett. Az adatot némiképp elhomályosította a finomított termékek - beleértve a benzinkészleteket - 6,8 millió hordós csökkenése. Az amerikai benzintartalékok a múlt héten 400 ezer hordóval csökkentek.A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj a legközelebbi, márciusi határidőre csütörtök reggel hordónként 33,00 dollár volt a New York-i árutőzsde Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében, 10 centtel kevesebb a szerdai Nymex-záró árnál. A márciusi lekötésű WTI ára szerdán 1,0 dollárral (2,9 százalékkal) 33,10 dollárra csökkent New Yorkban. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj márciusi határideje szerdán 62 centtel alacsonyabban, 28,88 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).Az OPEC januári termelése is jóval felülmúlta az olajkartell termelési kvótáját, miután a magas olajár a tagországokat extra eladásra késztette. A Reuters által szakértők körében végzett felmérés szerint az Irakkal számolt OPEC januári termelése napi 250 ezer hordóval 28,31 millió hordóra nőtt a decemberi 28,06 millió hordóról.Az Irak nélküli tíz tagország januári termelése napi 26,27 millió hordó volt, ami napi 160 ezer hordó termelésbővülés decemberhez viszonyítva. A becsült januári termelés napi 1,75 millió hordóval felülmúlta a november óta érvényes, napi 24,5 millió hordóban megállapított hivatalos termelési kvótát.Az OPEC illetékesei szerint a termelés növelésének a célja a kőolaj árának a letörése volt, miután januárban az energiahordozó ára az iraki háború óta nem tapasztalt magas szinten állt. Az OPEC vezető termelője, Szaúd-Arábia januári termelése napi 80 ezer hordóval 8,55 millió hordóra emelkedett, és ezzel mintegy 600 ezer hordóval lépte túl a kvótáját. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Méretes zsinórantennával hadonászva viszik el a kulcs nélküli autókat a tolvajok – videó

Méretes zsinórantennával hadonászva viszik el a kulcs nélküli autókat a tolvajok – videó

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának