Az összeg magában foglalja azt a 16 millió dollárt, amivel a Halliburton Kellogg, Brown and Root (KBR) nevű leányvállalata számlázta túl a kuvaiti Camp Arifian katonai tábor élelmiszerellátását.

A Washington Post jelentése szerint szintén visszafizeti a Halliburton azt a 11,4 millió dollárt, amellyel hírek szerint korábban négy másik iraki és kuvaiti tábor élelmiszerellátásának számláját fejelte meg. A Halliburton átmenetileg elhalasztja a jelenlegi szolgáltatásainak számlázását, amíg a cég a kormánnyal együttműködve meg nem becsüli a jövőbeni fogyasztást – idézi a lap Wendy Hall szóvivőt.A KBR a múlt hónapban 6,3 millió dollárt már visszatérített a Pentagonnak, miután a hírek szerint önként feltárta, hogy két alkalmazottja jelentős kenőpénzt fogadott el egy kuvaiti alvállalkozótól az amerikai csapatok ellátására kapott megbízásért cserébe. A KBR-t jelentős üzemanyag-túlszámlázással is gyanúsítják, amelynek értéke a Washington Post szerint 61 millió dollár. A szárazföldi erők műszaki hadteste megbízóként ugyan tisztázta a céget, a Pentagon azonban folytatja a vizsgálatot az ügyben.Az amerikai cég eközben független jogi szakértőket bízott meg azzal a feladattal, hogy vizsgálják meg azt a 180 millió dolláros kifizetést, amelyet egy, a Halliburton résztulajdonában álló portugál vegyesvállalat teljesített egy nigériai energetikai beruházással kapcsolatban az 1990-es évek közepén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények