Nagy a bizonytalanság a Wall Street befektetői között azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha 2005-től John Kerry elnök fogja meghatározni az USA kereskedelmi-, illetve gazdaságpolitikáját.

A Wall Street befektetői már régóta sejtik, hogy John Kerry a leginkább esélyes demokrata elnökjelölt, egyedül neki vannak komoly esélyei arra, hogy jövőre beköltözzön a Fehér Házba. Ennek megfelelően, a nagy befektetési és értékpapír-kereskedő cégek 1 millió dollárral járultak hozzá kampányához, ezzel jóval többet áldoztak, mint a többi demokrata elnökjelöltre. (John Edwards csak negyedmilliót kapott).

John Kerryt a Wall Streeten nem tartják olyan szélsőségesen „anti-business” felfogásúnak, mint a protekcionista érzelmekre apelláló, és a „fizessenek a gazdagok magasabb adókat” jelszóval operáló Howard Deant, de azért Kerry eddigi kampánybeszédeitől máris borsóznak a hátak a Wall Streeten. Kerry jelezte, hogy amennyiben elnök lesz, módosítja Bush 1 600 milliárd dolláros adóprogramját, és mindenekelőtt az évi 200 000 dollár (40 millió forint) fölötti jövedelmek adókedvezményét szünteti meg. Sokan tartanak attól, hogy megakadhat a Wall Streeten tartó folyamatos áremelkedés, ha Kerry hozzányúl az adókedvezményekhez. Nem örül a Big Business annak sem, hogy a demokrata elnökjelöltség várományosa a gyógyszergyárakat termékeik árának csökkentésére akarja késztetni, és meg akarja akadályozni, hogy a vállalatok offshore bankokban tartsák pénzüket.

Mások viszont felhívják a figyelmet, Kerry nem akarja bántani a középosztálynak nyújtott adókedvezményeket. (Dean az adóprogramot egy az egyben visszavonná). Miközben Kerry is hajlik az osztalékadó ededeti szintre való visszaállítására, a középosztályt sújtó nyereségadót tovább csökkentené. Adókedvezményekkel ösztönözné a vállalkozókat új feldolgozóipari munkahelyek teremtésére. Piacbarátnak tartják azt az igéretét is, hogy a költségvetési deficit további növekedésének megakadályozására szigorú kontrollt vezetne be a szövetségi állam kiadásainak fékentartására és 2008 végére a költségvetési hiányt a jelenleginek a felére faragná le.

Kerryvel kapcsolatban tehát ellentmondásosak az elemzések. Abban viszont nagyjából egyetértenek a befektetők, hogy számukra a legbiztonságosabb Bush újraválasztása lenne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Arról készített műsort a köztévé, hogyan lehet meggyógyítani a melegeket

Arról készített műsort a köztévé, hogyan lehet meggyógyítani a melegeket

Nem árulja el a vásárhelyi önkormányzat, hogy melyik dolgozónak volt ezernél is több túlórája

Nem árulja el a vásárhelyi önkormányzat, hogy melyik dolgozónak volt ezernél is több túlórája

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Az ideális állás nem a fizetés függvénye, persze ha elég magas a fizetés

Az ideális állás nem a fizetés függvénye, persze ha elég magas a fizetés

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Habonnyal és Mészárossal is kesztyűs kézzel bántak a Tarjányi-féle Zoomnál

Habonnyal és Mészárossal is kesztyűs kézzel bántak a Tarjányi-féle Zoomnál