Tetszett a cikk?

Decemberben 3,5 százalékkal nőtt a szlovák ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés lassult a novemberi 4,2 százalékhoz viszonyítva.

A szlovák statisztikai hivatal közölt adat elmaradt az elemzők előzetes várakozásaitól, akik 3,9 százalékos növekedésre számítottak. 2002. decemberben az ipari termelés 10,5 százalékkal nőtt Szlovákiában az egy évvel azelőttihez képest.A szlovák ipari értékesítés 20 százalékát adó autóipar decemberben is jól teljesített, 57,4 százalékkal termelt többet, mint 2002. decemberben, a novemberi 45,4 százalékos tizenkét havi többlet után, de a bányászat, az energiatermelés és -elosztás újabb csökkenése lehúzta az átfogó mutatót.Szlovákia autógyártása 2006-ban megkétszereződik, amikor a francia PSA Peugeot Citroen megnyitja a 700 millió eurós beruházással épülő szlovákiai gyárát.A szlovák korona a csütörtöki záró árfolyama közelében nyitott pénteken, ám a kereskedők ingadozásra számítanak, mert a politikai bizonytalanság ellentmondásossá teszi a piaci helyzetet, amit regionális tényezők is zavarnak, és nem kedvez az ipari termelés várakozásoktól elmaradó értéke sem.A korona a hét elején a Sky Media 100 millió eurós befektetési tervei és a Hyundai Motor 1,1 milliárd eurós beruházásának várakozása nyomán erősödött, de csütörtökön Pozsonyban is árfolyamcsökkenést okozott a történelmi mélypontra süllyedő lengyel zloty.A várakozások szerint az elkövetkező napokban 40,500 és 40,800 között alakulhat a korona/euró árfolyam, mert a külföldi befektetések reménye okozta jó hangulatot rontja a kisebbségi kormány bizonytalan helyzete és a korrigált 2003-as kereskedelmi mérleg is.A korona/euró péntek délelőtt 40,654/670 volt a csütörtöki késői 40,660/680 után, a korona/dollár 32,370/415-re módosult 32,190/230-ról.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Piacra dobják az olaszok a 2,1 millió forintos elektromos miniautót

Piacra dobják az olaszok a 2,1 millió forintos elektromos miniautót