Decemberben 3,5 százalékkal nőtt a szlovák ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés lassult a novemberi 4,2 százalékhoz viszonyítva.

A szlovák statisztikai hivatal közölt adat elmaradt az elemzők előzetes várakozásaitól, akik 3,9 százalékos növekedésre számítottak. 2002. decemberben az ipari termelés 10,5 százalékkal nőtt Szlovákiában az egy évvel azelőttihez képest.A szlovák ipari értékesítés 20 százalékát adó autóipar decemberben is jól teljesített, 57,4 százalékkal termelt többet, mint 2002. decemberben, a novemberi 45,4 százalékos tizenkét havi többlet után, de a bányászat, az energiatermelés és -elosztás újabb csökkenése lehúzta az átfogó mutatót.Szlovákia autógyártása 2006-ban megkétszereződik, amikor a francia PSA Peugeot Citroen megnyitja a 700 millió eurós beruházással épülő szlovákiai gyárát.A szlovák korona a csütörtöki záró árfolyama közelében nyitott pénteken, ám a kereskedők ingadozásra számítanak, mert a politikai bizonytalanság ellentmondásossá teszi a piaci helyzetet, amit regionális tényezők is zavarnak, és nem kedvez az ipari termelés várakozásoktól elmaradó értéke sem.A korona a hét elején a Sky Media 100 millió eurós befektetési tervei és a Hyundai Motor 1,1 milliárd eurós beruházásának várakozása nyomán erősödött, de csütörtökön Pozsonyban is árfolyamcsökkenést okozott a történelmi mélypontra süllyedő lengyel zloty.A várakozások szerint az elkövetkező napokban 40,500 és 40,800 között alakulhat a korona/euró árfolyam, mert a külföldi befektetések reménye okozta jó hangulatot rontja a kisebbségi kormány bizonytalan helyzete és a korrigált 2003-as kereskedelmi mérleg is.A korona/euró péntek délelőtt 40,654/670 volt a csütörtöki késői 40,660/680 után, a korona/dollár 32,370/415-re módosult 32,190/230-ról.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Ott volt a nyugdíj pénteken a számlán – csak nem szóltak a nyugdíjasoknak

Ott volt a nyugdíj pénteken a számlán – csak nem szóltak a nyugdíjasoknak

A nap videója: akcióban a "jövőbe látó" győri autós

A nap videója: akcióban a "jövőbe látó" győri autós

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi