A várakozások alapján kedvező adatokat hoz nyilvánosságra ma délután az amerikai munkanélküliségről az amerikai munkaügyi minisztérium. Jó adatok esetén a tőzsdék szárnyalása várható, és az amerikai alapkamat csökkentése is elképzelhető.

Januárban valószínűleg 175 ezerrel nőtt a fogalalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, ami három éve a legnagyobb munkahelybővülés, a munkanélküliség pedig 15 hónapos mélyponton, 5,7 százalékom maradt a Bloomberg News kutatása szerint.Amennyiben az optimista elemzői véleményeket az adatok is igazolják, a Wall Street által leginkább figyelemmel kísért munkaerő-piaci mutató azt jelzi, hogy a gazdasági növekedés végre elkezdett új álláshelyeket teremteni, a foglalkoztatottság növekedése pedig jó hatással lesz a fogyasztói bizalomra, így erősíti a gazdasági növekedést.A kedvező mutatók a jegybank alapkamatra is kihathatnak, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (FED) ugyanis legutóbb azért nem emelte fel a történelmi mélypontot jelentő 1 százalékról az alapkamatot, mert előbb egyértelmű javulást akar látni a munkaerőpiacon.Az amerikai befektetők régóta várják, hogy a gazdasági növekedést, a termelés izmos fellendülését végre a munkaerőpiac talpra állása is kövesse, az amerikai cégek azonban a gazdasági visszaesés alatt óvatossá váltak, a technológiai újítások és a termelékenység növekedése és a tevékenység kihelyezés (outsourcing) miatt nem siettek új dolgozókat felvenni - írja a CNN Money.A többi foglakoztatási mutatószám már egy ideje javuló tendenciát mutat. Az új munkanélküliek száma 2001 februárja óta a legalacsonyabb szinten van, a fogyasztók pedig egyre jobban bíznak a jövőben, és egyre többet költenek.A várakozások szerint a vásárlók optimizmusát támasztja majd alá a FED szintén ma nyilvánosságra kerülő adatai a hitelkártya-adósság, az autóvásárlási hitelek és egyéb fogyasztási hitelek növekedéséről. Előzetes felmérések szerint az amerikai polgárok januárban 7 milliárd dollárral növelték adósságaikat, míg decemberben csupán 4 milliárd dollár új hitelt vettek fel.Vannak azonban óvatos hangok is, a DBM humánerőforrás tanácsadó cég szerint a munkahelyek száma lassan fog növekedni 2004-ben, a Challenger, a munkaerő-kölcsönző Manpower Inc. szerint a fellendülés a második negyedévben várható, Gray & Christmas fejvadász cég szerint következő munkaerő-piaci boom 2008-ra várható Amerikában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

Már négy demokrata pályázik Trump helyére

Már négy demokrata pályázik Trump helyére

A forgalommal szemben menekülve próbálta lerázni a rendőröket egy német audis Budapesten

A forgalommal szemben menekülve próbálta lerázni a rendőröket egy német audis Budapesten

Az E.on nevével visszaélve kérnek pénzt csalók

Az E.on nevével visszaélve kérnek pénzt csalók

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

Ónos eső miatt adtak ki riasztást