Az euró péntek délután csaknem 269 forintba került, a zloty történelmi mélypont után van, az elemzők úgy érzik, hogy Magyarországon a jegybanki kamatemelés sem kizárt.

A forint pénteken délután a délelőtti 267,5 eurós mélyponthoz képest tovább gyengült, délutánra kevés híján benézett a 269 forint/eurós határ fölé is, 268,9 forint/eurón azonban megállt. A spekulánsok most egyébként is forintgyengülésre játszanak, annak ellenére, hogy a magyar fizetőeszköz már most sem túl erős. Úgy tűnik a 2003 első félévében nem tanulták meg a leckét, amikor az erős forint mellett a további forinterősödésre számítottak, és ezen igen sokat veszítettek - mondta a hvg.hu-nak Szabó Zoltán, az Erste Befektetési Rt. kereskedője. Pénteken a külföldi bankok folytatták a forinteladásokat.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
MNB változtat az alapkamaton március végéig
A piacot uraló rossz hangulaton még Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter mai nemzetközi sajtótájékoztatón elmondott szavai sem tudtak enyhíteni.A nemzeti valuták áresése az egész térségre kiterjed. A zloty csütörtökön elért történelmi mélypontjáról tápászkodott fel péntek délelőtt. A csütörtöki esését a lengyel kisebbségi kormány kiadáscsökkentési terveinek parlamenti elfogadásával kapcsolatos aggodalmak okozták. A zloty/euró péntek délelőtt 4,8534 volt a csütörtöki késői 4,8707 után.Az elemzők többsége nem számít arra, hogy a magyar jegybank a hétfőn változtatna az alapkamaton, de a hangulat egyre inkább a kamatemelés irányába mutat - mondta a hvg.hu-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője.„Kamatemelésszag van a levegőben” - nyilatkozták elemzők a Napi Gazdaságnak. A megkérdezett szakemberek szerint a jegybank addig nem lép, amíg nem ismeretesek a megtakarítási program részletei (ezt a kormány február 25-én tárgyalja), illetve amíg több, a fundamentumokra vonatkozó adat nem áll még rendelkezésre. Valamint amíg az MNB február 23-án közzé nem teszi a következő inflációs jelentést. Csökkentés szóba sem jöhet, a várakozások viszont lassan-lassan mintha az emelés irányába mozdulnának el.Ha az euró 275-285 forint közé erősödne, és hosszabb ideig ott ragadna, nem kizárt hogy az MNB a kamatemeléshez nyúlna. Ha a 290 forint/eurós határt is tartósan átlépné, akkor viszont drasztikus, akár három százalékos kamatlépés sem kizárt - tette hozzá Török.Ebbe az irányba mutatnak a Járai Zsigmond jegybankelnök elemzőkkel elköltött csütörtöki munkaebédjén elhangzottak is. Járai egyértelművé tette, hogy az MNB szilárdan elkötelezett a 2005-ös inflációs cél teljesítése mellett, felhívta a figyelmet az inflációs veszélyekre és hangsúlyozta, hogy a jegybank minden eszközzel az inflációs cél teljesítésére törekszik. A jegybank nem kommunikál árfolyamcélokról, illetve -kívánalmakról, ám a forint kurzusa ebben kulcsszerepet kap - jelentette az MTI.Az elemzők szerint az MNB ismét deklarálta, hogy megszűnt az árfolyamcél. A beszélgetésen résztvevő közgazdászok úgy vélik, a jegybank a rövid távú, néhány hetes árfolyammozgásra a jövőben nem reagál, de nem lehet tudni, hol húzódik a tűréshatár. A jegybank erre az évre nem tűz ki inflációs célt, a jövő év decemberére meghatározott 4 százalékból viszont nem kíván engedni. Hozzátették, véleményük szerint az MNB ugyan csak 2004-re kalkulálta az áfa-emelésből adódó áremelési lökést, így ha annak hatása jövőre is érvényesül, akkor a kamatok alakításával kívánja a 2005. decemberi inflációs célt biztosítani. A jelenlegi jegybanki alapkamat csökkentése az elemzők szerint csak akkor jöhet szóba, ha felgyorsul a tőkebeáramlás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban

Három év alatt háromszorosára nőtt a lakásépítési kedv

Három év alatt háromszorosára nőtt a lakásépítési kedv

Álomból valóság: sorozatgyártásba kerül a 775 lóerős villany-Audi

Álomból valóság: sorozatgyártásba kerül a 775 lóerős villany-Audi

Szél és Hadházy végre tudott beszélni az MTVA vezérével

Szél és Hadházy végre tudott beszélni az MTVA vezérével

Megvonta az egyik alpolgármester hatásköreit Szombathely fideszes polgármestere

Megvonta az egyik alpolgármester hatásköreit Szombathely fideszes polgármestere

Szükségállapotot hirdettek, a közlekedés is akadozik a Magas-Tátrában az ítéletidő miatt

Szükségállapotot hirdettek, a közlekedés is akadozik a Magas-Tátrában az ítéletidő miatt