A világon minden eddiginél több az ismert olajkészlet, mely az elmúlt évben 4 százalékkal 172 milliárd tonnára nőtt - közölte a német Kőolajipari Szövetség (MWV).

A mostani kedvező adatokhoz főként Irán olajkészletének újraértékelése vezetett, ami 40 százalékkal nagyobb, 17,2 milliárd tonnás készletet mutatott ki. Ezzel Irán leszorította Irakot az olajban leggazdagabb országok harmadik helyéről. Az élen továbbra is Szaúd-Arábia áll, ahol a Föld teljes készletének ötöde található, míg a második helyezett Kanada.A világ olajtartalékai mindazon készleteket felölelik, amelyek a mai technikával aktuális árakon gazdaságosan kitermelhetők. Ezenkívül még nagy olajtömegek vannak a földkéregben, melyek még valamikor kitermelhetők lesznek. A technika fejlődésével, árváltozásokkal, továbbá a kitermelés és felhasználás aktuális alakulásával a gazdaságos készletek minden évben változnak. Az adatokat az amerikai szakfolyóirat, az "Oil and Gas Journal" értékeli. 2002-ben a kanadai olajhomok-lelőhelyek újraértékelése folytán emelkedtek jelentősen a készletek.A világ kőolajtermelése 4 százalékkal 3,4 milliárd tonnára nőtt. Termelésének jelentős - 23 százalékos - növelésével, 422 millió tonnával Szaúd-Arábia áll az élen, megelőzve Oroszországot, amely termelését 11 százalékkal 411 millió tonnára növelte. Az európai lelőhelyek kevésbé buzogtak, mint egy évvel korábban: a termelés öt százalékkal 301 millió tonnára esett vissza. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszatér a tél, érkezik a hó

Visszatér a tél, érkezik a hó

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Árat emelt a Wizz Air és a Ryanair, drágább lesz a csomagfeladás és az elsőbbségi beszállás

Árat emelt a Wizz Air és a Ryanair, drágább lesz a csomagfeladás és az elsőbbségi beszállás

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből