A hét legfejlettebb állam pénzügyi vezetői szerint a globális pénzpiacon tapasztalható "túlzott mértékű ingadozás" árt a világgazdaságnak.

Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország és Japán pénzügyminiszterei és jegybanki elnökei a floridai Boca Ratonban szombaton zárult kétnapos tanácskozásukon óva intették a piacokat a devizaárfolyamok "túlzott mértékű ingadozásaitól", amelyek ártanak a világgazdaság fellendülésének. Egyúttal jelezték, hogy a főbb gazdaságok és gazdasági övezetek nem elég rugalmasak a tekintetben, hogy valutáikat a „piaci mechanizmusokhoz” igazítsák. Elemzők szerint a G7 vezetői ezzel a kijelentésükkel Kínának, Japánnak és más ázsiai országoknak, mint például Tajvannak és Dél-Koreának üzentek.Elemzők szerint Floridában kompromisszum született. Az Egyesült Államok eredetileg a devizaárfolyamok rugalmassága mellett szállt síkra; George Bush amerikai elnök kormánya ugyanis reméli, hogy a dollár gyengesége - a zöldhasú árfolyama az elmúlt hetekben rekordmélységbe süllyedt tizenkét uniós ország közös pénze, az euró árfolyamával szemben - elősegíti az amerikai export fellendítését, és ezáltal segít megbirkózni azzal a nehézséggel is, hogy az elmúlt három és fél évben 2,8 millió feldolgozóipari állás szűnt meg az Egyesült Államokban. Az európai országok viszont attól tartottak, hogy az euró rekordmagasságokba szökő árfolyama veszélyeztetheti az európai gazdaságok exportvezérelt növekedését.Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke elmondta: egyetlen résztvevő sem sürgette az EKB monetáris politikájának módosítását. Pedig az elmúlt időben több európai politikus is éppen a monetáris politika szigorának enyhítésére biztatta az EKB-t a gazdasági növekedés támogatása és az euróárfolyam erősödésének lassítása érdekében. Az EKB irányadó kamata jelenleg 2 százalékponton áll, szemben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 1 százalékpontos - történelmi mélységbe süllyedt - irányadó kamatlábával.A hét legfejlettebb ország pénzügyi vezetői floridai tanácskozásukon egyúttal támogatásukról biztosították a világgazdaság fenntartható növekedését célzó közös erőfeszítéseket, és támogatást ígértek a háború sújtotta Irakot és Afganisztánt fojtogató külföldi adósságteher enyhítéséhez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”