Tetszett a cikk?

Visszautasította a brit belügyminiszter azokat a felhívásokat, hogy a kormány zárja el a brit munkaerőpiacot a csatlakozó országok munkavállalói elől, viszont kilátásba helyezte a brit szociális juttatások kihasználása végett Nagy-Britanniába utazók kiszűrését.

David Blunkett a baloldali The Guardian hétfői számában azt mondta: a kormány örömmel várja azokat, akik az új tagországokból törvényes keretek között dolgozni jönnek Nagy-Britanniába. Blunkett felfedte: a kormány már dolgozik azokon a terveken, hogy a kelet-európai csatlakozó országokból érkezőket mely térségekbe irányítsa. Az új tagállamok munkavállalóit arra fogják ösztönözni, hogy elsősorban Skóciában, illetve Londonban és Anglia délkeleti részén próbáljanak szerencsét.Blunkett szerint visszaüthet Németország és több más jelenlegi EU-tagállam döntése a munkavállalás korlátozásáról, mert ez csak a feketemunkát fogja ösztönözni. Ezeknek az országoknak aligha lesz lehetőségük ennek megakadályozására, hiszen az új tagállamokból érkezők a határt úgyis szabadon átléphetik, és bármikor mondhatják, hogy csak látogatóba érkeztek.A belügyminiszter hangsúlyozta: Tony Blair miniszterelnök feltűnést keltő múlt heti parlamenti nyilatkozata az új tagországok polgárainak juttatandó "kedvezmények" korlátozásáról nem a munkavállalási jog, hanem a brit szociális ellátórendszer csalárd kihasználásának korlátozását jelentette. Megerősítette, hogy a kormány elszántan törekszik az állami juttatások jogtalan igénybe vételének megakadályozására.Blair meglehetősen lazán megfogalmazott múlt heti alsóházi kijelentése a kedvezmények korlátozásáról olyan találgatásokhoz vezetett, amelyek szerint a kormány a több százezres bevándorlással riogató politikai és sajtókampány hatására visszakozni készül az új tagországoknak megígért szabad munkavállalási jog megadásának ügyében.Nagy-Britannia az egyetlen nagy EU-tagállam, amely a május elsejei bővítés első pillanatától korlátozás nélkül megnyitja munkaerőpiacát az új tagországok előtt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az amerikai legfelsőbb bíróság felfüggesztette a New York-i kormányzó rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról

Az amerikai legfelsőbb bíróság felfüggesztette a New York-i kormányzó rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása