Visszautasította a brit belügyminiszter azokat a felhívásokat, hogy a kormány zárja el a brit munkaerőpiacot a csatlakozó országok munkavállalói elől, viszont kilátásba helyezte a brit szociális juttatások kihasználása végett Nagy-Britanniába utazók kiszűrését.

David Blunkett a baloldali The Guardian hétfői számában azt mondta: a kormány örömmel várja azokat, akik az új tagországokból törvényes keretek között dolgozni jönnek Nagy-Britanniába. Blunkett felfedte: a kormány már dolgozik azokon a terveken, hogy a kelet-európai csatlakozó országokból érkezőket mely térségekbe irányítsa. Az új tagállamok munkavállalóit arra fogják ösztönözni, hogy elsősorban Skóciában, illetve Londonban és Anglia délkeleti részén próbáljanak szerencsét.Blunkett szerint visszaüthet Németország és több más jelenlegi EU-tagállam döntése a munkavállalás korlátozásáról, mert ez csak a feketemunkát fogja ösztönözni. Ezeknek az országoknak aligha lesz lehetőségük ennek megakadályozására, hiszen az új tagállamokból érkezők a határt úgyis szabadon átléphetik, és bármikor mondhatják, hogy csak látogatóba érkeztek.A belügyminiszter hangsúlyozta: Tony Blair miniszterelnök feltűnést keltő múlt heti parlamenti nyilatkozata az új tagországok polgárainak juttatandó "kedvezmények" korlátozásáról nem a munkavállalási jog, hanem a brit szociális ellátórendszer csalárd kihasználásának korlátozását jelentette. Megerősítette, hogy a kormány elszántan törekszik az állami juttatások jogtalan igénybe vételének megakadályozására.Blair meglehetősen lazán megfogalmazott múlt heti alsóházi kijelentése a kedvezmények korlátozásáról olyan találgatásokhoz vezetett, amelyek szerint a kormány a több százezres bevándorlással riogató politikai és sajtókampány hatására visszakozni készül az új tagországoknak megígért szabad munkavállalási jog megadásának ügyében.Nagy-Britannia az egyetlen nagy EU-tagállam, amely a május elsejei bővítés első pillanatától korlátozás nélkül megnyitja munkaerőpiacát az új tagországok előtt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Okoscipőt fejlesztett a Nike, le sem kell hajolni, hogy bekössük

Okoscipőt fejlesztett a Nike, le sem kell hajolni, hogy bekössük

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Úgy tűnik, Liu Shaolin Sándor exe kicsit még mindig pipa a magyar korcsolyázóra

Úgy tűnik, Liu Shaolin Sándor exe kicsit még mindig pipa a magyar korcsolyázóra

Megkezdődött az influenzajárvány

Megkezdődött az influenzajárvány

Lesz, aki csak a hónap végén kapja meg a nyugdíjat

Lesz, aki csak a hónap végén kapja meg a nyugdíjat

Még keményebb bajnokság vár Michelisz Norbertre idén

Még keményebb bajnokság vár Michelisz Norbertre idén