Az egyensúlyhiány azonnali kezelésére mintegy 180-185 milliárd forint megtakarítást tud elérni a kormányzat Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter szerint.

Draskovics Tibor az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságában hétfőn, kinevezése előtti meghallgatásán elmondta: 2003 végén 35 milliárd forintot zárolt a kormány, az idén pedig nettó 120 milliárd forint megtakarításra van szükség, ami az adóvonzattal együtt mintegy 150 milliárd forintot jelent. Úgy vélte, hogy ezzel együtt szükséges a központi adminisztráció működési költségeinek mérséklése, a központi beruházások költségeinek visszafogása, bizonyos beruházások átgondolása, illetve egy hosszú távú egyensúlyjavító reform elindítása.Draskovics szerint az államháztartási és a folyó fizetési mérleg hiánya mostanra olyan szintet ért el, hogy az az ország számára növekedési korlátot jelent. Elismerte, hogy a kormány a múlt évben olyan ambiciózus államháztartási hiánycsökkentést célzott meg, amelyet nem sikerült teljesíteni. A kijelölt pénzügyminiszter elmondta: a 2003. évi államháztartási deficit pénzforgalmi szemléletben 5,6 százalék, az európai uniós módszertannal - vagyis az önkormányzatok egyenlegét és az ÁPV Rt. teljesítményét is hozzávéve - ennél nagyobb lesz a hiány.Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a költségvetési bizottság elnöke szerint a kijelölt pénzügyminiszter sokkal többet beszélt a múltról, mint a jövőről. Varga szerint Draskovics Tibor nem árult el elég részletet a pénzügyi tárca konkrét jövőbeni intézkedéseiről, így a takarékossági csomag részleteiről és az otthonteremtési program elemeiről sem. Szabó Lajos, a bizottság kormánypárti alelnöke újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az MSZP-frakció támogatja a kijelölt pénzügyminiszter tervezett intézkedéseit. Az alelnök szerint az államháztartás hiánya az elmúlt évben jelentősen, de nem a tervezett mértékben csökkent.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Ronaldo góljával a Juventusé a Szuperkupa

Ronaldo góljával a Juventusé a Szuperkupa

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Kézilabda-vb: „Belehaltunk a mai mérkőzésbe”

Kézilabda-vb: „Belehaltunk a mai mérkőzésbe”