A kijelölt pénzügyminiszter szerint - akinek kinevezését a parlament költségvetési bizottsága támogatja - a jelenleginél egyszerűbb adórendszer bevezetése szükséges, ezért egy minisztériumon kívüli munkacsoportot bízott meg a lépés lehetőségeinek vizsgálatával.

A munkacsoportnak meg kell vizsgálnia, mekkora a kormányzat mozgástere az adóhivatal teljesítményének fokozására - mondta Draskovics az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságában hétfőn, kinevezése előtti meghallgatásán. "Ha rövid távon lehetséges az adók csökkentése és a teljesítmény növekedése, akkor a pénzügyi tárca a tavasz folyamán elő fog állni az ezzel kapcsolatos javaslattal" - jelentette ki Draskovics, akinek miniszteri kinevezését az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága 15 igen és 13 nem ellenében támogatta. Szabó Lajos, a bizottság kormánypárti alelnöke újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az MSZP-frakció támogatja a kijelölt pénzügyminiszter tervezett intézkedéseit.

Az egyensúlyhiány azonnali kezelésére 180-185 milliárd forint megtakarítást tud elérni a kormányzat - jelentette ki a miniszterjelölt. 2003 végén 35 milliárd forintot zárolt a kormány, az idén pedig nettó 120 milliárd forint megtakarításra van szükség, ami az adóvonzattal együtt 150 milliárd forintot jelent - fejtegette Draskovics, aki úgy vélte, ezzel együtt szükséges a központi adminisztráció működési költségeinek mérséklése, a központi beruházások költségeinek visszafogása, illetve bizonyos beruházások átgondolása, s egyúttal hosszú távú egyensúlyjavító reformokat is el kell indítani. Draskovics Tibor elismerte, hogy a kormány a múlt évben olyan ambiciózus államháztartási hiánycsökkentést célzott meg, amelyet nem sikerült teljesíteni.Draskovics szerint idén éves szinten 6 százalékos infláció várható, a pénzromlás üteme pedig az év közepéig emelkedő ütemű lesz. "Az idén az év végén az egy évre visszatekintő pénzromlás körülbelül ugyanakkora lesz, mint 2003 decemberében" - mondta. Januárban "megdobta" az inflációt az áfa-kulcsok emelkedése, és az első félévben az energiahordozók árának tavalyi rendezése is megjelenik a fogyasztói árakban - tette hozzá.A kijelölt miniszter fontosnak nevezte Magyarország földrajzi és szellemi kapacitásainak hatékonyabb kihasználását. Szintén fontos szerinte a befektetési feltételek javítása, de ezt nem adókedvezményekkel, hanem más eszközökkel kívánja elérni. Példaként említette az adminisztráció radikális csökkentését, az úgynevezett egyablakos rendszer bevezetését és a pályázati rendszer anomáliáinak megszüntetését. Fontosnak nevezte, hogy a pályázatok elbírálásakor tényleges döntési szerep jusson a régióknak is.Draskovics szerint nem minden esetben biztosítható a hatékony szolgáltatási színvonal azáltal, hogy az akár néhány száz fős településeken is külön oktatási és egészségügyi intézmények működnek. Hosszabb távon szükséges a kincstári vagyon ésszerűbb kihasználása, s az ingatlanvagyont az önkormányzatoknak megkötöttség nélkül rendelkezésre kell bocsátani, az egyetlen kritérium az ilyen módon befolyt pénz ésszerű felhasználása kell, hogy legyen - vélte.Draskovics sokkal többet beszélt a múltról, mint a jövőről - mondta Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a költségvetési bizottság fideszes elnöke a leendő miniszter meghallgatása után. Varga szerint Draskovics nem árult el elég részletet a pénzügyi tárca konkrét jövőbeni intézkedéseiről, így a takarékossági csomag részleteiről és az otthonteremtési program elemeiről sem. Nnem beszélt arról sem, milyen forrásból kívánja a kormány megvalósítani a Draskovics által meghirdetett fejlesztési programokat - jelentette ki Varga. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

Bozótvágó késsel hadonászó férfi okozott pánikot egy londoni metróállomáson – videó

Bozótvágó késsel hadonászó férfi okozott pánikot egy londoni metróállomáson – videó

Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Többszörösen cáfolta Péterfalvit a Helsinki Bizottság az MTVA ügyében

Többszörösen cáfolta Péterfalvit a Helsinki Bizottság az MTVA ügyében

Theresa May megmenekült: elbukott a bizalmatlansági indítvány

Theresa May megmenekült: elbukott a bizalmatlansági indítvány

Leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást - percről percre

Leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást - percről percre