Nem kizárt, hogy Szaddám Huszein 40 milliárd dollárnyi kimenekített vagyonának tisztára mosásában magyar bankok is részt vettek - állítja a BBC nyomozóriportere, Gordon Thomas.

Szaddám Huszein, az elűzött iraki diktátor amerikai vallatóinak bankárokat és könyvelőket nevezett meg, akik segítették őt pénzének kimenekítésében Irakból - állítja a Vprost című lengyel lap és a BBC Bulgária. Szaddám listáján 18 brit bank szerepel, köztük olyan neves pénzintézetek, mint a brit királynő házibankjának számító Coutts Bank. A pénz ezután harmadik országokba vándorolt, a célpontok között magyar bankok is szerepeltek a német, svájci, japán és bolgár hitelintézetek mellett - írja a Novinite szófiai hírügynökség.

Szaddám pénzmosodájának legfontosabb útvonala Kelet-Európán, azon belül is Bulgárián keresztül vezetett, a következő állomás pedig a Bank of New York, vagy európai pénzintézetek voltak. A bolgár kapcsolat karmesterei az 1991-ben rejtélyes körülmények között elhunyt Robert Maxwell brit médiacézár, valamint az akkori brit miniszterelnökkel is kitűnő kapcsolatokat ápoló üzletember, Tiny Rowland voltak - állítja a BBC nyomozóriportere.

Maxwell bármit megtehetett, szoros szálak fűzték ugyanis a Bolgár Kommunista Párthoz és Andrej Lukjanov miniszterelnökhöz, összekötő szerepet töltött be az orosz és a bolgár maffia, valamint különböző titkosszolgálatok között - állítja a BBC újságírója.

Robert Maxwell megvásárolta a csődbement bolgár Mezőgazdasági Hitelbankot - amelynek korábbi igazgatója iránt ma is érdeklődnek különböző titkosszolgálatok és a bolgár bűnügyi hatóságok -, a helyi Szövetkezeti Bankot, a bolgár Yellow Pages-t, a hollywood-i filmekbe invesztáló Balkan Films-t és egyéb társaságokat. Ezeknél a cégeknél azonban csupán néhány óráig időzött Szaddám pénze, mielőtt átutalták volna a világ más régióiba, például Japánba és Hongkongba, ahol befektették a tisztára mosott pénzt. Szaddám érdekeltségei kiterjednek a telekommunikációs, az olaj és a szerencsejáték iparra, valamint a prostitúcióra - írja a brit újságíró.

A Szaddám-vagyon egy másik menekülési útvonala a bolgár bankokból Maxwell svájci bankszámláján keresztül vezetett a Caiman szigetekre, Gibraltárra, Lichensteinbe vagy más off-shore adóparadicsomokba, ahová elektronikusan utalták át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek