4,26 milliárd euró hiánnyal zárt tavaly a külkereskedelmi mérleg, ami szembeötlően rosszabb a 2002. évi 3,42 milliárd eurós exporttöbblethez képest. A tavalyi év utolsó harmadában azonban fordult a kocka, és előretörtek a termelő beruházások.

Az év egészében az export euróban számított értéke 4,1 százalékkal, az import sokkal gyorsabban, 5,8 százalékkal növekedett. Októberben azonban kedvező fordulat következett be és az export bővülése jelentősen meghaladta az import növekedését. A tavaly decemberi deficit 465 millió euró volt. A külkereskedelmi mérleg azonban csaknem egész évben romló tendenciát mutatott, a kivitel a behozatalnak csupán 89,9 százalékát fedezte.A külkermérleg elszállása elsősorban az első kilenc hónapban behozott fogyasztási cikknek, főleg személyautóknak, mobiltelefonoknak és gyógyszereknek köszönhető. A harmadik negyedévben azonban az export bővülésében reménykedő vállalatok egyre több, a termelés bővítéséhez szükséges gépet és járművet hoztak be. A feldolgozott termékek exportja az első három negyedéves visszaesése után pedig visszatornázta magát a tavalyi szintre. Ez a viszonylag szép teljesítmény még kedvezőbbnek tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy a Flextronics a magyar munkaerő magas ára miatt év közben Kínába telepítette az X-boxok termelését, ami tetemes exportkiesést okozott Magyarországnak. A videojáték-export kiesését ellensúlyozta, hogy jól teljesített viszont a Richter és más gyógyszer-gyártók, a tudományos és ellenőrző gépek kivitele is szépen bővült. A tavalyi évben a dollárnak a forinthoz viszonyított 13 százalékos leértékelődése is besegített az adatok kedvezőbbé tételébe az energiaimport elszámolása ugyanis főként dollárban történik - jegyezte meg az MTI-nek nyilatkozó Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója, aki a tavalyi külkermérleg hiány adatot idén is szívesen elfogadná.Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzője szerint a tavaly év végén tapasztalt magas növekedési ütem az idén visszaesik, az első két negyedévben még 10 százalék felett, az év második felében már 10 százalék alatt lehet mind az export, mind az import növekedési rátája. Ezt várhatóan ellensúlyozza majd az alacsonyabb bérnövekedés miatt lassabban növekvő fogyasztás, vagyis az, hogy kevésbé növekvő bérből kevesebbet lehet majd importholmik vásárlására költeni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Időutazásra hív ez a régi, de alig használt 3-as BMW

Időutazásra hív ez a régi, de alig használt 3-as BMW

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában