Az Európai Bizottság kedden azt javasolta, hogy a 2007-2013 közötti időszakban az EU-tagállamok összesített bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,22 százalékára, 150 milliárd euróra emelkedjen a közösségi költségvetés éves keretének felső határa.

A javaslat szerint az uniós költségvetés felső határa 2007-től kezdve fokozatosan emelkedne a GNI 1,17 százalékáról 1,22-re. A jelenlegi (2000-2006 közötti) költségvetés-tervezési időszakban érvényes felső határ 1,24 százalék, ezt azonban az éves költségvetések tényleges összegei eddig meg sem közelítették, az idei költségvetés például az összesített uniós GNI 1 százalékát sem éri el - tudósít az MTI.Hat tagállam (Ausztria, Hollandia, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Svédország) még december közepén közös levélben tájékoztatta a bizottságot arról, hogy álláspontjuk szerint a 2007-2013 közötti pénzügyi időszakban a közös költségvetés összegét az uniós GNI 1 százalékára kellene csökkenteni. A bizottsági viszont kimutatta, hogy a GNI 1 százalékának megfelelő költségvetési határ még azoknak a céloknak a finanszírozásához sem volna elég, amelyeket a tagállamok maguk tűztek ki, az EU bővítése után viszont egy ilyen korlát a kiadások komoly csökkentését jelentené a közös politikák csaknem minden területén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Az Aldinál vagy a Lidlnél lehet-e jobban keresni? Attól függ, mennyi időt dolgozik az ember

Az Aldinál vagy a Lidlnél lehet-e jobban keresni? Attól függ, mennyi időt dolgozik az ember

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló  – videó

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló – videó

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü