Az euró árfolyama egy csapásra fél százalékkal erősödött a dollárhoz képest Greenspan szerdai törvényhozási beszéde után. A Fed-elnök az amerikai folyó fizetési mérleg csökkenése szempontjából a dollár gyengeségét előnyösnek nevezte, emellett a "kiváró" Fed-kamatpolitika mellett is érvelt.

Az euró a New York-i pénzpiacon 1,2729 dollárig szaladt Greenspan szavainak elhangzása után, majd fél órával később átlépte az 1,28-at is. Minden jelentősebb nemzetközi valuta erősödött az amerikaival szemben.Az amerikai értékpapír piacokon a részvények árfolyamát erősítette Greenpan mondandója: a New York-i tőzsde DJIA mutatója, amely a kereskedés első félórája után, a Fed-elnök beszéde előtt egy órával 20 pontos veszteségben volt, a beszéd után fokozatosan 70 pont nyereségben ment át. A Nasdaq mutatója 2 pontnyi veszteségét 7 pontnyi nyereségre váltotta ez idő alatt.Összességében derűlátó értékelést adott az amerikai gazdaság állapotáról, és megismételte a Fed készségét a jelenlegi pénzügyi politika folytatására a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés érdekében szerdai, félévenként esedékes kongresszusi beszámolóján az amerikai Fed elnöke. Alan Greenspan mindazonáltal figyelmeztetett az alacsony kamatok véges fenntarthatóságára, a gyenge dollár inflációgerjesztő hatására, valamint a magas költségvetési hiány és folyómérleg deficit véges finanszírozhatóságára. Greenspan azt is hangsúlyozta, hogy bár a dollár árfolyamának meredek esése eddig nem növelte az inflációt az importárakon keresztül, de ez nem folytatódhat így vég nélkül. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Beperelte az Esterházy család Magyarországot