A botrány tárgya 100 millió kanadai (75 millió amerikai) dollár, amelyből a kanadai államszövetséghez tartozást kellett volna népszerűsíteni az elszakadásra hajlamos, francia ajkú Québec tartományban 1997 és 2001 között.

Pénzügyi visszaélés lelepleződése keseríti az alig két hónapja hivatalában levő Paul Martin kanadai miniszterelnök napjait. A közpénzek illegális felhasználásának botránya rossz előjel a kormányzó Liberális Párt számára a tavasszal esedékes választásokra. 48 százalékról egyetlen hónap alatt 39-re esett vissza a párt támogatottsága a The Globe and Mail című kanadai lap által a hét végén közölt közvélemény-kutatási eredmények szerint.A botrány tárgya 100 millió kanadai (75 millió amerikai) dollár, amelyből a kanadai államszövetséghez tartozást kellett volna népszerűsíteni az elszakadásra hajlamos, francia ajkú Québec tartományban 1997 és 2001 között. A feladathoz biztosított 250 millió kanadai (187,5 millió amerikai) dollárból 100 milliót olyan reklám-, illetve pr-cégeknek utalt át a kormány tiszteletdíj és jutalék gyanánt, amelyek semmiféle munkát nem végeztek a québeci kampányban, viszont szoros kapcsolatban állnak a kormányzó liberálisokkal. Akkor még Martin elődje, Jean Chrétien volt a miniszterelnök, de Martin ült a pénzügyminiszteri székben.Martin váltig állítja, hogy nem tudott semmit az ügyről. Nem vádolta meg nyíltan Chrétient, de utalt arra, hogy "közismerten" rossz viszonyban volt az előző kormányfő közvetlen környezetével. Azt mindazonáltal elismerte, hogy az akkori kormány minden tagja, így ő maga is politikai felelősséggel tartozik az ügyért.Az ellenzéket nem győzte meg a kormányfő mentegetőzése. Az ellenzék szószólói szerint Martinnak pénzügyminiszterként tudnia kellett a közpénzek törvénytelen felhasználásáról. Sőt, azt is állítják ellenzéki politikusok, hogy Martinnak személyes haszna is származott az ügyből, amikor volt cége, a Steamship Lines is részesült az eltérített dollárokból.A botránnyá dagadó ügyet Sheila Fraser, a kanadai számvevőszék elnöke nyomozta ki és hozta nyilvánosságra. Martin kormányfő szigorú vizsgálatot ígér; már ki is nevezett egy vizsgálóbizottságot, és ügyvédeket is megbízott a törvénytelenül átutalt pénzek visszaszerzésével. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?