A moszkvai döntőbíróság kedden jogerősen engedélyezte csaknem 3,4 milliárd dollárnyi adóhátralék behajtását a Jukosz orosz olajcégen, elutasítva a fellebbezéseket.

Elemzők szerint a fő kérdés most az, hogy mennyi időt ad a bíróság a Jukosznak a fizetésre, és megengedi-e egyes vagyonrészeinek eladását. A fizetési határidő öt naptól három hónapig terjedhet - mondta egy szakértő az ITAR-TASZSZ-nak.A döntőbíróság május 26-i, elsőfokú határozatában már helyt adott az adóhatóság 2000-re vonatkozó, 3,4 milliárd dolláros hátralékbehajtási keresetének, eltekintve egy kis, 14 ezer dolláros követeléstől.Fellebbviteli tanácsa kedden elutasította a Jukosz és az annak moszkvai központját felölelő leányvállalata, a Jukosz-Moszkva fellebbezéseit, amelyekben az elsőfokú határozat teljes elvetését kérték. Ugyancsak elvetette az adóhatóság fellebbezését, amelyben a 14 ezer dolláros követelés megítélését is kérte. Végül, ettől függetlenül, valamivel több mint egymillió dollárral csökkentette a Jukoszon behajtható összeget.Ezzel az adóbehajtási kereset jogerőre emelkedett, és az adóhatóság beindíthatja a végrehajtási eljárást. A határozat publikálása után a bírósági végrehajtók megkezdhetik a Jukosz bankokban lévő vagyonának kisajátítását. Bár az olajcég még utólagos jogorvoslatot kérhet semmisségi és felülvizsgálati fórumokon, ezzel az eljárást nem tartóztatja fel. Az Interfax szerint egyes Jukosz-vagyonrészek július végén kalapács alá kerülhetnek.Elemzők szerint ezentúl az adóhatósággal való tárgyalások határozzák meg a Jukosz sorsát. Az olajcég már korábban közölte, hogy nincs elég készpénze az adótartozás rövid időn belüli kifizetéséhez, és kérte a bíróság által befagyasztott vagyoneladási jogának felszabadítását.A cég képviselői kedden azt kérték a bíróságon, hogy az egész eljárást halasszák el, míg ki nem derül, mi lesz a kormánnyal folytatandó, peren kívüli megoldást kereső megbeszélések eredménye. Az adóügyi minisztérium képviselője azonban közölte a bírósággal, hogy a minisztérium nem óhajt peren kívüli megállapodást az olajtársasággal. Kijelentette, hogy csak egyetlen megoldás lehetséges: a Jukosz fizesse meg adótartozását.A második legnagyobb orosz olajtársaságot saját állítása szerint csőd fenyegetné, ha a moszkvai döntőbíróság kötelezi az adóhatóság által számonkért 3,4 milliárd dollárnyi hátralék gyors kifizetésére. De a cég vezetői múlt hétfőn kapcsolatba léptek a kormánnyal olyan peren kívüli rendezés elérése érdekében, amely lehetővé tenné, hogy egyes vagyonrészek eladásával felhajtsák a - megfelelően ütemezendő - törlesztéshez szükséges összeget.Korábban reményeket keltett az orosz államfő, majd a pénzügyminiszter nyilatkozata arról, hogy "a kormány nem érdekelt a Jukosz csődjében". Múlt hétfőn Alekszej Kudrin pénzügyminiszter adott elsőnek hírt a kapcsolatfelvételről, és ő már megkezdett tárgyalásokról szólt a peren kívüli rendezés érdekében, habár ezt a bizakodást akkor még a Jukosznál is korainak tartották.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Révész: Repül a nehéz Kőszeg

Révész: Repül a nehéz Kőszeg

A II. kerületben kezdik majd el tesztelni az iskolabuszokat

A II. kerületben kezdik majd el tesztelni az iskolabuszokat

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Kis magyar alternatív valóság: mit tehetünk, ha az állam csak rombolja az iskolát?

Kis magyar alternatív valóság: mit tehetünk, ha az állam csak rombolja az iskolát?