Elengedhetetlen a jelenlegi földgáz szállító és tároló létesítmények soron kívüli, gyors ütemű fejlesztése – jelentette ki a Magyar Energia Hivatal. A gázüzeltágának eladására épp most készülő Mol Rt. szerint viszont semmi szükség további beruházásokra.

A MEH tanulmánya szerint a Mol tárgyalásokat folytat az osztrák OMV gáz és olajipari céggel a magyar-osztrák HAG gázvezetéken való szállítás díjának csökkentéséről. A tárgyalások sikere esetén napi 4 millió köbméter szállítási kapacitás lenne a jelenleginél gazdaságosabban kihasználható a napi 12 millió köbméter kapacitású HAG vezetéken.Az orosz forrásokból származó, a HAG vezetéken keresztül érkező gázt azonban a MEH tanulmányában szereplő - a Mol Földgázszállító Rt.-re hivatkozó - becslés szerint, a szlovákiai tranzitdíj és az ausztriai költségek több mint 10 százalékkal drágítják meg.A Mol szóvivője azt mondta, hogy nincs szükség további kapacitások kiépítésére, hiszen a Mol 2005 őszére fejezi be a zsanai gáztároló napi kinyerhető kapacitásának növelését. Ennek a 9 milliárd forintos beruházásnak az eredményeképp Zsanán a csúcskapacitás napi 21 millió köbméterre nő majd. A jövőben lehetővé válik a tároló térfogatának bővítésére is.A meglévő kapacitások további bővítése érdekében a Mol tárgyal szlovák partnerével egy harmadik határon átnyúló gázvezeték kiépítéséről is - mondta Lukács Bea, a Mol szóvivője az MTI-nek.A Mol fejlesztési terveit nem befolyásolja az, hogy az igazgatóság döntése alapján jelenleg folyamatban van a három gázüzletági leányvállalat - a Földgáztároló Rt., a Földgázszállító Rt. és a Földgázellátó Rt. - esetében az esetleges partnerbevonás, vagy értékesítés – tette hozzá a szóvivő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az oroszok nem számolnak Paks II. további csúszásával

Az oroszok nem számolnak Paks II. további csúszásával

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Böde Dánielt kitették a Fradi első csapatából

Böde Dánielt kitették a Fradi első csapatából

Ez lesz az új telefonos divat? Itt a világ első lyukasztott kijelzős mobilja

Ez lesz az új telefonos divat? Itt a világ első lyukasztott kijelzős mobilja

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!