Szalay-Berzeviczy Attilát, a HVB Hungary Rt. letétkezelési főosztályvezetőjét választotta meg tagjai közül elnöknek a Budapesti Értéktőzsde Rt. igazgatósága.

Szalay-Berzeviczy szerint brüsszeli döntést igényel az osztrák-magyar konzorcium tulajdonszerzése a Budapesti Értéktőzsdében. Az EU versenyfelügyeleti eljárását a konzorciumban résztvevő osztrák bankok mérete, forgalmi, pénzügyi mutatói indokolják.Hozzátette: A EU bizottság nem azt vizsgálja, hogy a tulajdonszerzés jogszerű volt-e, hanem azt hogy a konzorcium tagjai miként tudják érvényesíteni az összesen 68,8 százalékos tulajdonrészhez kapcsolódó tulajdonosi jogaikat.A versenyjogi eljárásra hivatkozva a BÉT rendkívüli közgyűlését összehívó és a napirendi pontokat előterjesztő HVB azt javasolta, hogy az EU Bizottság döntéséig a közgyűlés ne hozzon érdemi döntéseket. Emiatt nem választottak új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagokat sem a lemondottak helyébe.Horváth Zsolt, a tőzsde vezérigazgatója kifejtette: az igazgatóság a megmaradt három taggal működőképes mind a tőzsde alapító okirata, mind a gazdasági társaságokról szóló törvény előírásai szerint.A felügyelő bizottság elnöke, Katona Zsolt nem mondott le, a négy lemondott tag közül kettőnek a mandátumát 60 nappal meghosszabbították annak érdekében, hogy a társaság működőképes maradjon.A BÉT közgyűlése elhalasztotta annak a korábbi részvényesi határozatnak a végrehajtását, amely szerint a menedzsmentnek június 30-ig alá kellett volna írnia a Budapesti Árutőzsde Rt. (BÁT) eszközeinek átvételéről szóló szerződést. Nem hozott viszont határozatot a BÁT részvényeinek megvásárlásáról.Szalay-Berzeviczy szerint bár az integráció kérdése most megoldatlan maradt, a részvényesek kiálltak amellett, hogy szükség van a két tőzsde integrációjára, ezzel az igazgatóság is egyetért. A kérdés csak az, hogy ez milyen formában valósuljon meg.Kifejtette: a tőzsde stratégiájában nincs szükség jelentős változásokra, továbbra is cél a kapitalizáció és a likviditás növelése, új kibocsátók vonzása és a hazai befektetők szerepének növelése.A korábbi elnök Jaksity György a közgyűlésen lemondott tisztségéről, miután a HVB a többi tulajdonos nevében levélben szólította fel a távozásra. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg