Tetszett a cikk?

Szalay-Berzeviczy Attilát, a HVB Hungary Rt. letétkezelési főosztályvezetőjét választotta meg tagjai közül elnöknek a Budapesti Értéktőzsde Rt. igazgatósága.

Szalay-Berzeviczy szerint brüsszeli döntést igényel az osztrák-magyar konzorcium tulajdonszerzése a Budapesti Értéktőzsdében. Az EU versenyfelügyeleti eljárását a konzorciumban résztvevő osztrák bankok mérete, forgalmi, pénzügyi mutatói indokolják.Hozzátette: A EU bizottság nem azt vizsgálja, hogy a tulajdonszerzés jogszerű volt-e, hanem azt hogy a konzorcium tagjai miként tudják érvényesíteni az összesen 68,8 százalékos tulajdonrészhez kapcsolódó tulajdonosi jogaikat.A versenyjogi eljárásra hivatkozva a BÉT rendkívüli közgyűlését összehívó és a napirendi pontokat előterjesztő HVB azt javasolta, hogy az EU Bizottság döntéséig a közgyűlés ne hozzon érdemi döntéseket. Emiatt nem választottak új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagokat sem a lemondottak helyébe.Horváth Zsolt, a tőzsde vezérigazgatója kifejtette: az igazgatóság a megmaradt három taggal működőképes mind a tőzsde alapító okirata, mind a gazdasági társaságokról szóló törvény előírásai szerint.A felügyelő bizottság elnöke, Katona Zsolt nem mondott le, a négy lemondott tag közül kettőnek a mandátumát 60 nappal meghosszabbították annak érdekében, hogy a társaság működőképes maradjon.A BÉT közgyűlése elhalasztotta annak a korábbi részvényesi határozatnak a végrehajtását, amely szerint a menedzsmentnek június 30-ig alá kellett volna írnia a Budapesti Árutőzsde Rt. (BÁT) eszközeinek átvételéről szóló szerződést. Nem hozott viszont határozatot a BÁT részvényeinek megvásárlásáról.Szalay-Berzeviczy szerint bár az integráció kérdése most megoldatlan maradt, a részvényesek kiálltak amellett, hogy szükség van a két tőzsde integrációjára, ezzel az igazgatóság is egyetért. A kérdés csak az, hogy ez milyen formában valósuljon meg.Kifejtette: a tőzsde stratégiájában nincs szükség jelentős változásokra, továbbra is cél a kapitalizáció és a likviditás növelése, új kibocsátók vonzása és a hazai befektetők szerepének növelése.A korábbi elnök Jaksity György a közgyűlésen lemondott tisztségéről, miután a HVB a többi tulajdonos nevében levélben szólította fel a távozásra. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért nem tudunk idegen helyen jól aludni, és mit tehetünk ellene?

Miért nem tudunk idegen helyen jól aludni, és mit tehetünk ellene?

Vidnyánszky úgy az SZFE kuratóriumi elnöke, hogy Kaposváron is pozícióban marad

Vidnyánszky úgy az SZFE kuratóriumi elnöke, hogy Kaposváron is pozícióban marad

Három magyar cég egy listára került a Revoluttal

Három magyar cég egy listára került a Revoluttal