Az amerikai kormány a kártérítési kereset elutasítását kérte hétfőn abban a perben, amelyet Floridában élő magyar zsidók indítottak a háború után az "aranyvonaton" elszállított magyar vagyontárgyak miatt.

Jogosan követelnek kártérítést magyar zsidók az Egyesült Államoktól az "aranyvonaton" elhurcolt javaik után, de a perek kimenetele kétséges, ezért diplomáciai úton kellene rendezni kérdést, vagy nemzetközi bíróság is mondhatna ítéletet az ügyben. Mindezt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) jogi képviselője és a Holokauszt Emlékközpont tudományos vezetője mondta az MTI-nek.Egri Oszkár jogász és Szita Szabolcs történész azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az amerikai kormány a kártérítési kereset elutasítását kérte hétfőn az úgynevezett aranyvonatperben, amelyet Floridában élő magyar zsidók Miami egyik bírósága előtt indítottak 2001-ben.Egri véleménye szerint az már bizonyíthatatlan, hogy kinek hová kerültek a személyes vagyontárgyai, tehát csak a magyar állam ellen lehetnének eredményesek a perek, hiszen dokumentumok kizárólag arról vannak, hogy a magyar állam mit vett letétbe a zsidóktól.Az amerikai hadsereg 1945 májusában Ausztriában foglalta le az aranyat, ezüstöt, drágakövet, ékszert, 1200 festményt, 3000 perzsaszőnyeget és más értéktárgyakat tartalmazó rakományt, amelyet Salzburg mellett egy katonai raktárban helyezett el.Megígérte ugyan, hogy a javakat visszaszolgáltatják a jogos tulajdonosoknak, a kincseket mégis széthordták, nagy részük kézen-közön eltűnt, a maradékot tulajdonjogilag azonosíthatatlannak nyilvánították, majd szétosztották, illetve elárverezték.A felperesek szerint tábornokok, tisztek, közlegények egyaránt dézsmálták a kincseket. Pár százan lehetnek a világon még olyan magyar zsidók, akik saját jogon, nagy értékű tulajdonnal lehetnek érdekeltek ebben az ügyben.Az amerikai igazságügyi tárca szerint az Egyesült Államokat nem terheli sem jogi, sem erkölcsi felelősség.Egri Oszkár, a Mazsihisz jogi képviselője kifejtette: nem perrel, hanem diplomáciai úton kellene ezt az ügyet megoldani. Az Egyesült Államoknak gesztust kellene gyakorolnia, hiszen a Magyarországon maradt magyar zsidók eddig nem kaptak semmilyen kártérítést eltulajdonított értéktárgyaikért."Gesztus lehetne, ha például a magyar holokauszt-túlélőknek Amerika beruházna egy szociális otthonba vagy felépítene egy kórházat" - tette hozzá.

Szita Szabolcs történész azt mondta: "A tudományos kutatások bebizonyították, hogy a követelés jogos, és valóban tábornokok, főtisztek kezén eltűntek vagyontárgyak (...), ezt az akkor szolgált amerikai katonák is elismerték". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Ujjlenyomattal lehet majd nyitni és indítani a Hyundai-okat

Ujjlenyomattal lehet majd nyitni és indítani a Hyundai-okat

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén

Tüntetések: majdnem annyian nézték Szél Bernadett Facebook-élőjét, mint az M1-et

Tüntetések: majdnem annyian nézték Szél Bernadett Facebook-élőjét, mint az M1-et

A nap fotója: zebrán, vontatókötél felett emeltek át egy babakocsit Szombathelyen

A nap fotója: zebrán, vontatókötél felett emeltek át egy babakocsit Szombathelyen