Hasznosságát vitatják, árát pedig sokallják annak a több száz számítógépnek, amelyet az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a Brunszvik Teréz Program keretében vásárolt meg és osztott szét hátrányos helyzetű települések óvodái között. A kibontakozó vita némi politikai pikantériától sem mentes.

"Számos vizsgálat igazolta a képességfejlesztés terén a számítógép hatékony alkalmazási lehetőségeit (digitális rajzolás, interaktív képeskönyvek, finommozgást fejlesztő játékok stb.), (…) a digitális szakadék néven emlegetett társadalmilag káros különbözőségek csökkentésének egyik reális lehetőségét kínálja a fejlesztő jellegű óvodai számítógép-használat” – olvasható egy, az előző kormányciklus alatt az Oktatási Minisztérium kezdeményezésére készített 2001-es felmérésben. Pálinkás József, volt oktatási miniszter talán nem olvasta a tárcája megrendelésére készült tanulmányt, vagy nem hitte el, ami benne szerepelt, hiszen a gondola.hu honlapon legutóbb megjelent nyilatkozatában „hangzatos hazugságnak” nevezi, hogy a gyermekeket - jövőbeni versenyképességük érdekében - már az óvodában meg kellene ismertetni a számítástechnikával. Az infotechnológiai vállalatok óvodai szerepvállalásával kapcsolatban a Fidesz oktatáspolitikusa – kifejti: „Kicsit olyan ez, mintha a kábítószert gyártóknak megengednénk, hogy kakaóba keverhető kábítószer forgalmazzanak az óvodában, és minisztériumi támogatást adnának a szer megvásárlásához.”

Az óvodai számítógépezés ellen most élesen kikelők figyelmét elkerülhette, hogy az IBM hardvergyártó KidSmart névre keresztelt, gyermekeknek készült számítógépét már évek óta adományozza – többek közt hazai – óvodáknak. A programot és a hozzá tartozó Early Learning elnevezésű internetes útmutató oldalt eddig közel 50 országban vezették be, és mindenhol nagy sikernek bizonyult – mondta a hvg.hu-nak Paula Baker, az IBM New York-i irodájának a programért felelős igazgatója. Az adományozást az Egyesült Államokban és Kanadában indították öt évvel ezelőtt, és Baker szerint az eddig ingyen kiosztott közel húszezer gép teljes értéke 12 millió dollár fölött van. „Nem számolva a gépekhez tartozó szoftverek és az óvónők oktatásának költségeit” – tette hozzá. A tervek szerint 2002 és 2005 között összesen 15 ezer darab KidSmart rendszert osztanak ki a világon, ebből ötezret Európában.

Az IBM ajándékgépeit száztíz hátrányos helyzetű magyar település óvodásai már másfél éve használják, idén pedig az IHM saját beszerzésként vásárolt további 269-et a Brunszvik Teréz Program keretében. Mindez az IBM és a minisztérium között meglévő keretszerződésen kívüli programban zajlott. (A tiszaszőlősi átadóünnepségen Medgyessy Péter feleségén és Csepeli Györgyön, az IHM államtitkárán kívül Varga Mihály volt pénzügyminiszter is jelen volt, a körzet országgyűlési képviselőjeként beszédet is mondott.) A helyzet másutt is hasonló: Baker szerint az ingyenes adományozást követően számos ország kormányzata döntött további gépek beszerzése mellett – immár pénzért. Az IBM sok versenytársa ajándékoz számítógépet különféle programok keretében - mondta Baker, de szerinte a KidSmart egyedülálló, mert a hardveren és a szoftvereken kívül többek között bútorelemekkel is kiegészül.

A programhoz kapcsolódó Early Learning oldal magyar változatát korábban 2003-ra ígérték, de Baker szerint ez a verzió az írországi Riverdeep Interactive Learning Ltd. fejlesztésében idén készült el, és csak a közeljövőben lehet majd használni.

A KidSmartot azonban, adományozás ide, adományozás oda, az IBM - illetve a cég diszribútorai - borzasztó drágán számlázták az IHM-nek. Az 1 millió 77 ezer forintos egységár még akkor is magas, ha figyelembe vesszük, hogy a berendezéshez magyar nyelvű készségfejlesztő szoftverek és billentyűzet, valamint nyomtató jár, és a szállításon kívül a 3 éves garancia alapján a karbantartást is elvégzik az IBM partnerei. A pályázatra elkülönített keretösszeg idén mintegy 300 millió forint volt. Az Egyesült Államokban a gép kiskereskedelmi ára – Baker szerint - körülbelül 2000 dollár, vagyis 420 ezer forint, de az IBM teljesítményben hasonló ThinkCentre konfigurációinak ára is messze elmarad a gyermekek számára vonzó, cseppálló tokba csomagolt KidSmartétól.

Kérdés, hogy szükségük van-e az óvodásoknak ilyen szintű és árfekvésű berendezésekre. Nehezen képzelhető el, hogy a hagyományos játékszerek és foglalkoztatási formák mellett a számítógépnek – ha ésszel és pontos időbeosztással használják – ne jutna hely a gyermekek készségfejlesztésében. Mivel szinte minden óvodáskorú gyermek jár óvodába, itt azoknak a gyerekeknek is biztosítani lehet a számítógéppel való megismerkedés lehetőségét, akiknek szülei ezt nem engedhetik meg maguknak – állítja júniusi közleményében az IHM.

Méltányolandó szempont, hogy a színes műanyag burkolatba ágyazott, kicsik számára írt szoftver-alkalmazásokkal ellátott számítógépeket éppen azokon a gazdaságilag elmaradott településeken helyezték üzembe, ahol a gyermekek hosszú évekig szinte bizonyosan nem jutnának hasonló géphez. (Az óvodai számítógép-használatot ellenző ex-miniszter unokáinak feltehetően nem a közbeszerzésben kell reménykedniük, hogy komputerhez jussanak, és a tiltakozó zuglói polgármesternek sem kell aggódnia amiatt, hogy komputerek árasztják majd el a helyi intézményeket: Budapest tizennegyedik kerülete ugyanis nem szerepel a hátrányos helyzetű települések listáján.)

Önmagában nem lehet baj, hogy az intézményeket nem lebutított számítástechnikai eszközökkel látják el. A Sulinet Expressz program indulásakor is voltak, akik használt számítógépek újrafelhasználásában látták a hazai háztartások számítógép-ellátottságának zálogát, mégis jobb, hogy a családok a legkorszerűbb eszközökhöz juthatnak hozzá adókedvezménnyel.

Bár a tervek szerint a Brunszvik program az idén ősszel tovább folytatódott volna - és a második körben már nemcsak a hátrányos helyzetű települések intézményei pályázhattak volna - pénz hiányában a folytatás bizonytalan.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Egy új teszt 10 perc alatt, 90%-os pontossággal kimutatja, ha valaki rákos

Engedély nélkül indítottak el egy vonatot Zalában, majdnem baleset lett a vége

Engedély nélkül indítottak el egy vonatot Zalában, majdnem baleset lett a vége