Júniusban a piaci várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékos volt az infláció a KSH adatai szerint. A fogyasztási cikkek nem, de az élelmiszerek drágultak az elmúlt hónapban.

A fogyasztói árak az idén júniusban 0,1 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, és 7,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte kedden. A piac 7,5 százalék körüli inflációt várt.Az idén az első hat hónapban a fogyasztói árak 7,1 százalékkal voltak magasabbak mint 2003 január-júniusában. A fogyasztói árindex az idén májusban 0,9 százalékkal haladta meg az áprilisit és 7,6 százalékkal az egy évvel korábbit. Tavaly júniusban az infláció 4,3 százalék volt.Drágább a cukor, olcsóbb a tejA KSH szerint 12 hónap alatt 2003. júniushoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál valamivel nagyobb mértékben, 7,8 százalékkal emelkedtek, míg a tartós fogyasztási cikkek árai átlagosan nem változtak az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az élelmiszerek közül az egyik legnagyobb mértékben, 20,8 százalékkal a cukor ára emelkedett egy év alatt, míg a friss zöldség és főzeléké 18 százalékkal, a friss hazai és déligyümölcsé 14,9 százalékkal, a sertéshúsé pedig 14,8 százalékkal.A liszt, illetve a dara ára 32,4 százalékkal, a tojásé pedig 24,8 százalékkal emelkedett egy év alatt. A sertéshús árának emelkedése azért lényeges, mert az infláció számításakor több mint 1 százalékos súllyal veszik figyelembe - jegyzi meg a KSH. Az elmúlt 12 hónapban a KSH adatai szerint a tej fogyasztói árai 3 százalékkal, a kávéé és a szalonnáé pedig 2-2 százalékkal mérséklődött.Kis mértékben drágultak a szolgáltatásokA KSH adatai szerint a szolgáltatások az átlagot kismértékben meghaladó 7,6 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 19 százalékkal, a helyi közlekedés ára 16 százalékkal, a szemétszállításé 15 százalékkal, az oktatási szolgáltatásé 14 százalékkal, a társasági közös költségé 13 százalékkal, a kábeltelevízió-előfizetésé 12 százalékkal míg a vízdíj 11 százalékkal drágult.Az idén júniusban az elektromos energia 22 százalékkal, a vezetékes gáz 18 százalékkal, a dohányáru 17 százalékkal, a távfűtés pedig 13 százalékkal került többe, mint egy évvel ezelőtt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kilenc év börtönt kapott a férfi, aki a mellette alvó nő nadrágjába dugta a kezét

Kilenc év börtönt kapott a férfi, aki a mellette alvó nő nadrágjába dugta a kezét

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver