Tetszett a cikk?

Az infláció emelkedése miatt romlott Magyarország uniós konvergencia-mutatója, és jelenleg Litvániával áll egy szinten – vélekedik a német Deka Bank. A rangsor élén Észtország, Szlovénia és Csehország áll.

Magyarország 71 pontot érdemelt ki a német bank legutóbbi elemzésében, amely valamelyest rosszabb az előző kimutatásban elért 73 pontnál. A 2003 októberében készült felmérésben Magyarország 70 pontot kapott, míg 1995-ben még 34 pontnál tartott a Deka Bank konvergencia-indexe szerint – írja a Privátbankár hírportál.Az élen az Észtország, Szlovénia és Csehország alkotta trojka áll, emelkedő, jelenleg 84, 83 és 81 pontot jelző mutatókkal. Az EU-hoz újonnan csatlakozott közép- és kelet-európai tagállamok közül Magyarország és Litvánia mögött Lettország áll, s sok dicséretet kap Szlovákia, amely Lengyelországgal együtt 74 pontos. Az EU-tagság várományosának számító Bulgária, Horvátország és Románia 59, 49 és 41 ponttal zárja a sort.Az elemzők szerint Magyarország pontvesztése a pénzügyi konvergencia-mutatók, jelesül az infláció emelkedésének tudható be. A kutatók az elmúlt két évet tekintve nem tartják sikeresnek a konvergencia érdekében tett magyar erőfeszítéseket.A bank 16 makroökonómiai és intézményi mutatót dolgoz fel rendszeresen - a makroökonómiai mutatók között pénzügyi, államháztartási és reálgazdasági mutatók szerepelnek -, s ezek alapján méri fel, hogy az Európai Unió új országai és tagjelöltjei Közép- és Kelet-Európából hol tartanak a korábbi, 15 tagú EU 100 pontnak vett átlagszintjéhez képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!