Zsarolás az a módszer, amellyel az Egyesült Államok ráveszi a fejlődő országokat, kereskedelmi előnyök fejében mondjanak le az olcsó utángyártott (generikus) AIDS-gyógyszerek előállításáról - jelentette ki a francia delegáció a bangkoki AIDS-konferencia keddi ülésén.

Jacques Chirac francia elnök a tanácskozás résztvevőihez intézett írásos üzenetében "zsarolással felérőnek" minősítette az amerikai taktikát. A bangkoki nemzetközi AIDS-konferencián részt vevő francia küldöttség vezetője bírálta az Egyesült Államokat, amiért nyomást gyakorol a fejlődő országokra, hogy szabadkereskedelmi megállapodásokért cserébe mondjanak le a kór elleni olcsó utángyártott (generikus) gyógyszerek előállításának jogáról.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a szegény országokban hatmillió embernek van szüksége antiretrovirális kezelésre, de csak 5 százalékuk jut hozzá. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) rendelkezései szerint a fejlődő országoknak egészségügyi válságok idején módjukban áll figyelmen kívül hagyni a külföldi szabadalmakat, és a többnyire Nyugaton készült drága gyógyszerek saját másolatait gyártani. Minden WTO-tag, köztük az Egyesült Államok is aláírta az erről szóló záradékot.Az Egyesült Államokat azonban semmi sem akadályozza meg abban, hogy - gyógyszeriparának óriásvállalatait védve - szabadalmi korlátozásokat érvényesítsen azokban a kétoldalú egyezményekben, amelyekről számos országgal - így a tanácskozásnak otthont adó Thaifölddel is - tárgyal. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő "nonszensznek" nevezte a francia állításokat, és hangsúlyozta, hogy az említett kereskedelmi egyezmények összhangban vannak a WTO szabályaival. A konferencia hétfői napján a belgiumi központú Orvosok Határok Nélkül szervezet arra biztatta Thaiföldet, hogy álljon a sarkára az Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásain, és ne engedjen az olcsó generikus gyógyszerek előállításához fűződő jogából.Kofi Annan ENSZ-főtitkár a BBC-nek adott interjújában kedden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak ugyanolyan elszántsággal kell vezetnie a küzdelmet az AIDS ellen, mint ahogy a terrorizmus és tömegpusztító fegyverek elleni harcot pénzeli.Kína képviselője a világértekezlet keddi ülésnapján elismerte az AIDS erőteljes jelenlétét "az ország egyes területein és bizonyos népességcsoportokban". Ez a tény ráébresztette a kínai kormányt az AIDS pusztító hatásának súlyosságára - jelentette ki Vang Lung-tö egészségügyi miniszterhelyettes, aki azt is hozzátette: tudatában vannak annak, hogy Kína hatékony intézkedéseket kell hozzon az AIDS gyors terjedésének meggátolására. Kínát - Indiával és Oroszországgal együtt - azok közé az Afrikán kívüli országok közé sorolják, amelyeket a leginkább fenyeget az AIDS veszélye.A konferencia keddi ülésén haragos tüntetők szakították félbe a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscég elnökének beszédét. A holttesteket formázó fekete zsákokkal az ülésterembe benyomuló, mintegy száz tüntető azt vetette Hank McKinnell szemére, hogy cége a szabadalmi jogokhoz való ragaszkodással életmentő gyógyszereket tagad meg AIDS-betegektől. A Pfizer-főnök szerint azonban a szabadalmi védelem nélkül semmi sem ösztönözné a kutatókat új gyógyszerek kifejlesztésére. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
30-45 méteres mélységben váratlan csodákat rejt a Nagy-korallzátony

30-45 méteres mélységben váratlan csodákat rejt a Nagy-korallzátony

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Harmadik napja tüntetnek a rabszolgatörvény ellen - percről percre

Harmadik napja tüntetnek a rabszolgatörvény ellen - percről percre

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke