Tetszett a cikk?

Zsarolás az a módszer, amellyel az Egyesült Államok ráveszi a fejlődő országokat, kereskedelmi előnyök fejében mondjanak le az olcsó utángyártott (generikus) AIDS-gyógyszerek előállításáról - jelentette ki a francia delegáció a bangkoki AIDS-konferencia keddi ülésén.

Jacques Chirac francia elnök a tanácskozás résztvevőihez intézett írásos üzenetében "zsarolással felérőnek" minősítette az amerikai taktikát. A bangkoki nemzetközi AIDS-konferencián részt vevő francia küldöttség vezetője bírálta az Egyesült Államokat, amiért nyomást gyakorol a fejlődő országokra, hogy szabadkereskedelmi megállapodásokért cserébe mondjanak le a kór elleni olcsó utángyártott (generikus) gyógyszerek előállításának jogáról.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a szegény országokban hatmillió embernek van szüksége antiretrovirális kezelésre, de csak 5 százalékuk jut hozzá. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) rendelkezései szerint a fejlődő országoknak egészségügyi válságok idején módjukban áll figyelmen kívül hagyni a külföldi szabadalmakat, és a többnyire Nyugaton készült drága gyógyszerek saját másolatait gyártani. Minden WTO-tag, köztük az Egyesült Államok is aláírta az erről szóló záradékot.Az Egyesült Államokat azonban semmi sem akadályozza meg abban, hogy - gyógyszeriparának óriásvállalatait védve - szabadalmi korlátozásokat érvényesítsen azokban a kétoldalú egyezményekben, amelyekről számos országgal - így a tanácskozásnak otthont adó Thaifölddel is - tárgyal. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő "nonszensznek" nevezte a francia állításokat, és hangsúlyozta, hogy az említett kereskedelmi egyezmények összhangban vannak a WTO szabályaival. A konferencia hétfői napján a belgiumi központú Orvosok Határok Nélkül szervezet arra biztatta Thaiföldet, hogy álljon a sarkára az Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásain, és ne engedjen az olcsó generikus gyógyszerek előállításához fűződő jogából.Kofi Annan ENSZ-főtitkár a BBC-nek adott interjújában kedden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak ugyanolyan elszántsággal kell vezetnie a küzdelmet az AIDS ellen, mint ahogy a terrorizmus és tömegpusztító fegyverek elleni harcot pénzeli.Kína képviselője a világértekezlet keddi ülésnapján elismerte az AIDS erőteljes jelenlétét "az ország egyes területein és bizonyos népességcsoportokban". Ez a tény ráébresztette a kínai kormányt az AIDS pusztító hatásának súlyosságára - jelentette ki Vang Lung-tö egészségügyi miniszterhelyettes, aki azt is hozzátette: tudatában vannak annak, hogy Kína hatékony intézkedéseket kell hozzon az AIDS gyors terjedésének meggátolására. Kínát - Indiával és Oroszországgal együtt - azok közé az Afrikán kívüli országok közé sorolják, amelyeket a leginkább fenyeget az AIDS veszélye.A konferencia keddi ülésén haragos tüntetők szakították félbe a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscég elnökének beszédét. A holttesteket formázó fekete zsákokkal az ülésterembe benyomuló, mintegy száz tüntető azt vetette Hank McKinnell szemére, hogy cége a szabadalmi jogokhoz való ragaszkodással életmentő gyógyszereket tagad meg AIDS-betegektől. A Pfizer-főnök szerint azonban a szabadalmi védelem nélkül semmi sem ösztönözné a kutatókat új gyógyszerek kifejlesztésére. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így fog kinézni az újra felépített József főhercegi palota a budai Várban

Így fog kinézni az újra felépített József főhercegi palota a budai Várban

Ilyet még nem láttunk: sárga színű pingvint kapott lencsevégre egy belga fotós

Ilyet még nem láttunk: sárga színű pingvint kapott lencsevégre egy belga fotós

Hogyan éljünk együtt a fájdalmas érzéseinkkel?

Hogyan éljünk együtt a fájdalmas érzéseinkkel?