Az Európai Bíróság kedden az Európai Bizottságnak adott igazat a bizottság és a miniszterek tanácsa között a stabilitási és növekedési paktum körül támadt vitában. A döntés szerint az uniós pénzügyminiszternek szankciókat kellett volna hoznia Németország és Franciaország ellen a magas költségvetési hiány miatt.

Határozatában a luxembourgi székhelyű intézmény hatályon kívül helyezte az EU-tagállamok pénzügyminiszteri tanácsának (Ecofin) azt a tavaly november 25-én hozott döntését, amellyel a testület de facto felfüggesztette a paktum eljárásrendjének alkalmazását Franciaországgal és Németországgal szemben. A bíróság állásfoglalása szerint a miniszterek tanácsa "nem térhet el az alapszerződésben lefektetett szabályoktól, illetve azoktól a rendelkezésektől, amelyeket saját maga számára szabott meg".Az Ecofinnek köteleznie kellett volna Franciaországot és Németországot, hogy államháztartási hiányukat legkésőbb 2005-re csökkentsék a paktumban meghatározott határ, a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá. Mivel a két ország tavaly már a második évben lépte túl a tűréshatárt, ennek elmaradása esetén a paktum szabályai szerint már pénzügyi szankciók kirovása következett volna. Az Ecofin azonban minősített többséggel felülbírálta a bizottság ajánlásait, és elfogadta a két ország politikai kötelezettségvállalását arra, hogy 2005-re a GDP 3 százaléka alá csökkentik a hiányt. A brüsszeli bizottság az év elején értelmező állásfoglalást kért az Európai Bíróságtól arról, jogszerű volt-e az Ecofinnek a paktum eljárásrendjét felfüggesztő döntése.A német pénzügyminisztérium üdvözölte, maga a miniszter, Hans Eichel "bölcsnek" nevezte az Európai Bíróság döntését. A németek ugyanis egy jelentős vitapontban igazolva érzik magukat; interpretációjuk szerint a bíróság visszaigazolta azt a tételt, hogy "a deficiteljárás során nem érvényesülhet automatizmus". "A pénzügyminiszterek tanácsa mozgástérrel rendelkezik a döntéshozatal során, amelyet kihasznált" - állapította meg a német pénzügyminisztérium.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

Szegény gazdagok, most aztán tényleg főhet a fejük, a miénk pedig fájhat

Szegény gazdagok, most aztán tényleg főhet a fejük, a miénk pedig fájhat

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya