A médiahatóság álláspontja szerint a két országos kereskedelmi csatorna a törvényben előírtnál kevesebbet költött magyar nyelvű filmek támogatására - közölte Vékony Éva, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője csütörtökön.

Mindkét műsorszolgáltatót "mintegy 300 millió forint" megfizetésére szólította fel július 7-ei határozatában az ORTT, amely - az RTL Klub és a TV2 2001-es és 2002-es működését vizsgálva - megállapította, hogy reklámbevételük előírt hányadát nem fordították új, eredetileg magyar nyelven készült filmalkotások létrehozásának támogatására - tájékoztatott a médiahatóság szóvivője. Mint Vékony Éva elmondta, az ORTT a médiatörvény azon kitétele alapján járt el, amely - a nem filmre szakosodott műsorszolgáltatók kivételével - valamennyi országos és körzeti televízió számára előírja, hogy reklámbevételük hat százalékát az említett célra fordítsák.A jogszabály szerint "ez legalább fele részében játékfilm, dokumentumfilm, népszerű tudományos film vagy animációs film, harminc százalékában nem saját gyártású alkotás kell, hogy legyen." A kötelezettség filmgyártást támogató közalapítvány vagy állami alap részére - a bemutatási jogon kívüli egyéb megkötés nélkül - befizetett pénzösszeggel is teljesíthető, s a befizetett összeget ilyenkor kétszeres szorzóval kell figyelembe venni – áll a jogszabályban.A TV2 programigazgatója közölte, hogy bíróságon támadják meg a médiahatóság döntését. "Pont annyit fordítottunk magyar filmekre, amennyi a törvényi előírás" - mondta Poich Lóránd.Az RTL Klub sajtófőnöke elmondta, hogy a határozatot még nem kapták kézhez, így hivatalos választ sem adhatnak. "Tudok róla, hogy az ORTT vizsgálódott ez ügyben, de azt is tudom, hogy az RTL Klub eddig mindig betartotta az erre vonatkozó előírásokat" - közölte Fazekas László. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe