Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya az első hat hónapban 1.040,2 milliárd forint volt, ami az előirányzat 87,8 százalékát tette ki. Várfalvi István, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára szerint szeptember végére gyakorlatilag kialakul az év végére várt 1.184,7 milliárdos deficit.

A központi költségvetés hiánya az idén júniusban 347 milliárd forint volt, amit csökkentett a társadalombiztosítási alapok 28 milliárd forintos és az elkülönített állami pénzalapok 1,2 milliárd forintos havi többlete. Tavaly az első félévben a hiány 600,3 milliárd forint volt, az előirányzat 56,6 százaléka.Várfalvi szerint tartható az államháztartás eredményszemléletben (ESA) számított 4,6 százalékos GDP arányos hiánya 2004-ben, ami pénzforgalmi szemléletben 5,8 százalékot jelent.A helyettes államtitkár kérdésre közölte: "a prognózis betartását segíti az a 106 milliárd forintos zárolási összeg, amelyről nemrég döntött a kormány, s amelynek nagyobb részét feltehetően nem használják fel a minisztériumok".A helyettes államtitkár a júniusi 317,8 milliárd forintos deficit után júliusra 89 milliárdos hiányt prognosztizált, hozzátéve, hogy a tárca számítása szerint szeptember végére gyakorlatilag kialakul az év végére várt 1.184,7 milliárdos deficit.Decemberben mindig jelentős a többlet, ráadásul az idén a szokásosnál is nagyobb lesz, mivel a 13 havi illetmények kifizetése a jövő januárra tolódik át. A decemberi többlet jóval meghaladja majd a novemberi hiányt, noha a 11. hónapban fizetik ki az 54. heti nyugdíjakat is - rögzítette a helyettes államtitkár.A központi költségvetés adóbevételei összességükben kissé meghaladták a prognózist. Kedvezően alakultak a jövedéki adó bevételek, 12 százalékkal, 9 milliárd forinttal haladták meg a várható értéket. Ezzel szemben az áfa-bevételek 3,7 milliárd forinttal elmaradtak a várakozástól. A Pénzügyminisztérium már eleve alacsony általános forgalmi adó bevétellel számolt, figyelembe véve az import áfa befizetés szabályainak május elsejei módosulását. Jelentős volt a negyedéves bevallások miatti áfa-visszautalás is. Ennek következtében a június havi nettó egyenleg az előző év júniusához képest 92,8 milliárd forintos, közel 90 százalékos csökkenést jelez. Júniusban a központi költségvetés személyi jövedelemadó bevétele 78,7 milliárd forint volt. Ez az összeg szinte megegyezik a prognózisban jelzett értékkel.A központi költségvetés kiadásai összességében 1,5 százalékkal, mintegy 10 milliárd forinttal haladták meg a prognózist. Több kiadási tétel együttesen 16 milliárd forint kiadási többletet mutat (a legnagyobb a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok 6 milliárd forintos többlete), amelyet viszont 6 milliárd forinttal csökkentett a helyi önkormányzatok támogatására kiutalt összeg elmaradása a prognózistól. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”