Az ipari termelés 2004 májusában – korrigálva – 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója az ipari termelésnek az előző év azonos időszakához viszonyított növekménye továbbra is teljes egészében az export teljesítményéből származik. 2004 első öt hónapjában az ipari export 19,7, májusban pedig 17,2 százalékkal nőtt.A január–májusi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 41 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 29,2 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó ágazata, a feldolgozóipari kivitelből 23 százalékkal részesülő járműgyártás 15,4 százalékkal növelte külpiaci eladásait.Az ipar első öt havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,2 százalékkal csökkent.A feldolgozóipari termelés egyhatodát kitevő járműgyártás volumene is jelentősen, 13,4 százalékkal bővült. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 24,1 százalékkal a bőrtermék- és lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.2004 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései jelentősen, 18,1 százalékkal nőttek. 2003 azonos időszakához viszonyítva az exportrendelések számottevően, 20,1 százalékkal, az új belföldi megrendelések kisebb mértékben, 9,8 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 20,9 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öt hónapjában 2,6 százalékos létszámcsökkenés mellett 13 százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2004 első öt hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumennövekedés az észak-magyarországi (14,8 százalék), valamint a közép-dunántúli régióban figyelhető meg (12 százalék) – áll a KSH gyors jelentésében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mától újra felmászhatunk az egri minaretre

Mától újra felmászhatunk az egri minaretre

Egy hétig bámulhatjuk a meztelen valóságot – januárban újra BIDF

Egy hétig bámulhatjuk a meztelen valóságot – januárban újra BIDF

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese