"Ahogyan nem lehet a potenciális Nobel-díjasokat közalkalmazotti béren megfizetni, ugyanúgy nem lehet a közalkalmazottak összességének potenciális Nobel-díjas fizetéseket adni" - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter.

A Magyar Universitas Program keretében teljesítménybérezés bevezetését tervezi a felsőoktatásban az oktatási tárca - jelentette ki Magyar Bálint csütörtökön. Amennyiben ezt az ország nem veszi tudomásul, arra számíthat, hogy aki igazán tud teljesíteni, elmegy oda, ahol ezt megfizetik – mondta még az oktatási tárca vezetője, aki szerint ma egy torz struktúra érvényesül a magyar felsőoktatásban, amelyben az előrehaladáshoz bürokratikus pozíciókat kell betölteni. A magasabb jövedelem feltétele a tanszékvezetői pozíció; ennek a következménye, hogy ma Magyarországon 10 oktatóra jut egy tanszék, ami sokszorosa a nyugati átlagnak – mondta példaként a miniszter. Mérhetővé kell tenni a teljesítményeket, akár hallgatói értékelés, a szabadalmak száma vagy a publikált kutatási eredmények eszközével - tette hozzá.A felsőoktatási törvény módosítása várhatóan az ősszel megtörténik, s a jogszabály jövő januártól szakaszosan lép majd életbe; eszerint lesz majd egy olyan mozgóbérhányad, amely lehetővé teszi az intézmények számára a differenciálást.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert