Az év első öt hónapjában a nettó átlagkereset 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az inflációt is tekintetbe véve ez a keresetek mindössze 0,4 százalékos növekedését jelentette.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a nemzetgazdaság foglalkoztatotti létszám- és keresetadatait. Eszerint a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 777 ezer volt 2004. január-májusban, ez 0,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a versenyszféra létszáma 1,4 százalékkal nőtt, a költségvetésé 0,9 százalékkal csökkent. A januártól májusig tartó időszakban a foglalkoztatotti létszám átlagot meghaladó növekedése továbbra is a szolgáltatóágazatok egy részére jellemző. Míg a hagyományosan létszámvesztő bányászat és mezőgazdaság mellett a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás nemzetgazdasági ágban, illetve a feldolgozóiparban csökkent jelentősen a létszám.A költségvetés három fő területén 0,7–1,3 százalék között volt a létszámcsökkenés, azonban az egészségügyi ágon belül a humán-egészségügyi ellátást ennél nagyobb, 2,6 stzázalékos csökkenés jellemezte, a szociális ellátásban viszont 1 százalékot meghaladóan emelkedett a létszám.A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete 2004. január–májusban 141 000 forintot ért el, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 92 900 Ft, a szellemi foglalkozásúaké pedig 196 800 Ft. A versenyszférában dolgozók átlagosan 133 400 forintot, ezen belül a fizikaiak 92 900 Ft-ot, a szellemiek 213 300 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 159 300 forintot, ahol fizikaiak 93 400 Ft-ot, a szellemiek 181 100 Ft-ot kerestek.A bruttó keresetek a versenyszférában 10,2, a költségvetési területen 6,1 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. A legjobban fizető gazdasági ágazat a pénzügyi tevékenység volt (316 900 Ft), ezt követte a vegyipar (187 500 Ft), a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás (180 800 Ft), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (177 100 Ft), valamint az oktatás (159 700 Ft).A nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 91 300 Ft-nak felelt meg január–májusban (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 68 400 Ft, a szellemi foglalkozásúaké 118 000 Ft), ez 7,4 százalékos növekedést jelent a tavaly január–májusihoz képest.

(KSH)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ön is ezt használja? Már 1 milliárd letöltésnél jár az a Facebook app, amelyik kíméli a telefonját

Ön is ezt használja? Már 1 milliárd letöltésnél jár az a Facebook app, amelyik kíméli a telefonját

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Olyan technológiát talált ki a Facebook, ami megjósolja, hova fogunk menni

Olyan technológiát talált ki a Facebook, ami megjósolja, hova fogunk menni

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó