Már az EU küszöbén áll Bulgária, a sikeres csatlakozásra azonban árnyékot vet az energiaügyben folytatott alkudozás a régi, szovjet típusú atomreaktorok sorsáról. Örményország reaktorát is le akarják szereltetni, de az örmények 1 milliárd eurót követelnek kompenzáció gyanánt.

Bulgária sikeresen zárta le belépési tárgyalásait az EU-val; most arra várnak, hogy az EU decemberi csúcstalálkozóján hivatalosan is szentesítsék tagságukat. Az egyetlen csatlakozással kapcsolatos törékeny pont az atomenergia. A kormányon belül súlyos ellentétek robbantak ki és utólag már többen sajnálják, hogy engedtek az EU nyomásának és kötelezettséget vállaltak: üzemen kívül helyeznek négy reaktorblokkot a Kozloduy melletti nukleáris erőműben.

Kozloduy hat szovjet tervezésű reaktora közül négy VVR-440-es típusu. Két VVR-440-est 2002 végén zártak le, két további reaktort pedig 2006 végéig szerelnek le.

Az Unió szerint a VVR-440-es reaktorok veszélyesek és nem javíthatóak a nyugati biztonsági előírásoknak megfelelően. A legtöbb keleteurópai ország - köztük Bulgária és Litvánia - erősen függ az ezen reaktorok által termelt elektromosságtól. Szintén igaz ez Örményországra is, melynek Metsamorban lévő erőműve az ország villamosenergiájának legalább 40 százalékát adja. Az üzemben két VVR-440-es reaktor van, ezek közül jelenleg csak az egyik működik folyamatosan. Az 1988-as pusztító földrengés következtében Metsamort teljesen leállították, mivel földrengésveszélyes területen található, ezenkívül szerkezetében is találtak kifogásolnivalót.A '90-es években újra üzembe helyezték az egyik reaktort, enyhítve ezzel a súlyos energiahiányt.

Az idén az EU Bulgáriának 350 millió eurót szavazott meg a kozloduji reaktorok leállításából származó veszteségek pótlására. Szófia erre a célra már kapott 200 millió eurót. Brüsszel az örmény kormánynak 100 millió eurót ajánlott fel, amennyiben bezárja Metsamort. Jereván 1999-ben még hajlott a bezárásra, de azóta visszalépett ígéretétől, azzal, hogy az erőmű kockázatmentesen üzemel. Az örmény ipari miniszter, Karen Chshmaritian a napokban ismét tárgyalt az EU illetékeseivel, és közölte velük, Jerevánnak 1 milliárd dollárra lenne szüksége a reaktor biztonságos leállításához és annak olcsó alternatív energiaforrással való helyettesítéséhez. Az örmény kormány és Kozloduy bolgár védői is úgy vélik, a modernizált VVR-440-es reaktorok élettartama legalább egy évtizeddel meghosszabbítható. Ezt azonban Brüsszelben kétlik, és mereven elzárkóznak azelöl, hogy bolgár kérésre ujratárgyaljál az "energia-fejezetet" a kozloduy-i reaktorok modernizálásáról.

A paksi erőművet illetően (a négy blokk a magyar villamosenergia-szükséglet 40 százalékát fedezi) nincs ilyen jellgű fenntartás Brüsszelben, pedig ott is nyomottvizes rendszerű, VVER 440/213 típusú reaktorok működnek, amelyeket a szovjetek még 1975 és 1987 között szállítottak le. Ám a részben francia közreműködéssel végrehajtott sorozatos korszerűsítés nyomán Brüsszel kételyei eloszlottak. Az EU nukleáris hatóságai a paksi atomerőmű biztonságát a hasonló évjáratú nyugat-európai blokkok biztonsági színvonalával azonosnak tekintik. Még az sem riasztja vissza őket, hogy a 2. számú blokk már jó egy éve, kisebb tűz miatt leállt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Néhány év múlva olyan idő lesz a Földön, mint hárommillió évvel ezelőtt

Néhány év múlva olyan idő lesz a Földön, mint hárommillió évvel ezelőtt

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól

Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat