A világháló legkeresettebb tartalmai közé tartoznak a szabadidővel kapcsolatos témák, ám a hazai szálláshely-szolgáltatók online választékának használata még nem tartozik a bevett szokások közé.

Már csak azért sem intézzük szállásainkat a világhálón keresztül, mert a 2004-es első negyedévben a megkérdezett hazai szállodáknak (pl.: Szidónai Kastélyszálló, Hotel Tihany Átrium) csak 52, a panzióknak (pl.: Ring Fogadó, Richter Hotel Fogadó) pedig 25 százaléka biztosított lehetőséget az internetes szobafoglalásra.

A tavalyi évben szállodák esetében az összes szobafoglalás 7 százalékát, panzióknál 6 százalékát kezdeményezték a neten keresztül, azonban ezeknek a szobáknak az interneten keresztül történő kifizetése nem érte el az 1 százalékot sem. Bár az is az igazsághoz tartozik, hogy az ilyen típusú kifizetésre a szállodáknak csak 8, a panzióknak pedig 1 százaléknál kevesebb nyújt lehetőséget.

A Sun Microsystem Magyarország Kft.-vel közreműködő GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. felmérése szerint 2004 áprilisában a szállodáknak körülbelül négyötöde, a panzióknak pedig kevesebb, mint háromnegyede rendelkezett internet-kapcsolattal, míg saját honlapot a szállodák 70 százaléka, a panzióknak pedig 50 százaléka épített ki. A honlap, illetve a világhálóra való csatlakozás valószínűsége általában egyenesen arányos a szálloda csillagainak számával; így a 4 és 5 csillagos szállodákban az internet-ellátottság közel 100 százalékos, míg ez a szám az 1 és 2 csillag arányában már 60 százalékra csökken. Panziók esetében szintén a magasabb csillagszám sejtet biztosabb internet-elérést.

A nagyobb, magasabb színvonalú szállodák inkább adnak a külföldi weboldalakon való megjelenésre, mint a hazaira, mert az ezekbe a hotelekbe látogató külföldiek aránya magasabb a magyarokénál. Viszont az 1 és 2 csillagos szállodák inkább a helyi, vagy megyei turisztikai portálon való megjelenést preferálják.

A honlappal rendelkező szállodák háromnegyedében lehetőség nyílik a honlapon keresztül történő szobafoglalásra, ugyanakkor az interneten keresztül beérkezett megrendelések feldolgozása még többnyire manuális úton történik. Az automatikus feldolgozás feltétele, hogy a szállodák integrálják internetes és belső, szobafoglalási rendszereiket, hogy a kettő kommunikálni tudjon egymással; azonban ez még a 4 és 5 csillagos hotelek közel 60 százalékában is hiányzik. Erre a fejlesztésre eddig inkább a külföldi vevőkörrel dolgozó szállodákban került sor, hiszen számukra fontosabb a vendégek ilyen típusú regisztrálása.

Az online szobafoglalásra lehetőséget biztosító szállodák esetén a tavalyi évben az összes szobafoglalás 12, a panzióknál pedig 19 százaléka az interneten keresztül történt. A jövőben várhatóan növekedik ez az arány, és a megkérdezett szállodák szerint 2004-ben ez a százalékos szám szállodáknál elérheti a 25-öt, panzióknál pedig a 28-at.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Bejutott egy magyar rövidfilm az Oscar-esélyesek szűkített listájára

Bejutott egy magyar rövidfilm az Oscar-esélyesek szűkített listájára

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Kutyapárt: Rekordnézettsége volt az MTV-nek. Kívülről

Kutyapárt: Rekordnézettsége volt az MTV-nek. Kívülről

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben