A KSH szerint tavaly 104 350 forint volt a létminimum értéke egy háztartásra számítva, és ez az összeg 8,9 százalékkal - az inflációnál nagyobb ütemben - nőtt 2002-höz képest.

A statisztikai hivatal létminimum számítása az élelmiszerfogyasztásnak egy 100 termékből álló élelmiszerkosár alapján kiszámított normatív értékéből indul ki. Az élelmiszerkosár pénzben kifejezett értéke 2003-ban havi 14 177 forint volt, vagyis ennyi volt egy aktív korú felnőtt havi élelmiszer-normatívája. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2003-ban korszerűsítette élelmiszerkosarát, eszerint az egy főre számított havi élelmiszerkiadás 2,4 százalékkal, 312 forinttal nőtt, és a létminimum értékének 8,9 százalékos növekedéséből 1 százalékpontnyit ez magyaráz.A létminimum értéke a KSH elemzése szerint tavaly emelkedett az élelmiszer normatívához képest, hányadosuk a 2002. évi 2,75 százalékról 2,99 százalékra nőtt, vagyis csökkent az élelmiszerre fordított kiadások aránya az összkiadáson belül, és a háztartások többet tudtak költeni egyéb szükségleteikre. Az élelmiszerkiadások arányának csökkenésével párhuzamosan olyan kiadások aránya növekedett, amelyek az átlagos fogyasztói ár indexnél nagyobb mértékben drágultak. Ilyen volt a lakásfenntartási kiadás, amely az élelmiszer után a második legnagyobb a háztartások kiadásai között, a fogyasztás csaknem 14 százalékát kitevő közlekedés, hírközlés folyó költségei, továbbá az egészségügyre, testápolásra fordított kiadások.A KSH adatai szerint a tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke tavaly 145 044 forint volt, amelyből az élelmiszerkiadás 34,8 százalékot képviselt. A különböző háztartástípusokra érvényes egy főre számított értékek a 39,7 ezer forintos átlag körül, a 30-50 ezer forintos sávban szóródtak. A két szélső értéket az egyedülálló aktívak 50 015 forintos, illetve a három felnőttből és négy gyermekből álló háztartások 31 795 forintos egy főre jutó létminimuma képviseli.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: Így teperték le a rendőrök Komjáthi Imrét, miközben a tüntetők betörtek a térre

Videó: Így teperték le a rendőrök Komjáthi Imrét, miközben a tüntetők betörtek a térre

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

A konzervatív választóknak nagyon nem tetszik a Brexit-megállapodás

A konzervatív választóknak nagyon nem tetszik a Brexit-megállapodás