Hétfőn sor kerülhet egy apró jegybanki kamatvágásra, annak ellenére, hogy az elemzők szerint a költségvetéssel kapcsolatos kockázatok miatt tovább csökkent a jegybank mozgástere a monetáris lazításra.

A folyó fizetési mérleg hiány lassabban növekszik, így csökken a jegybankra nehezedő nyomás, az államháztartás hiánya azonban idén is, jövőre is túlszaladhat az előirányzaton, veszélyeztetve az euró 2010-re tervezett bevezetését – állítják a júliusi Reuters felmérésben résztvevő elemzők.Kétszámjegyű marad a kamatAz elemzők azt valószínűsítik, hogy idén már csak 1,25 százalékponttal csökkenti a 11,5 százalékos alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Egy hónappal ezelőtt még másfél, két hónapja pedig két százalékpontnyi csökkentés szerepelt az elemzők várakozásaiban. Az elemzők szerint a közép-európai régió és a világ piacain az elmúlt hetekben némileg javultak a feltételek. Júliusban a várakozás szerint tovább lassul az éves áremelkedés üteme, 7,2 vagy 7,3 százalékra. Ezek a jó hírek az elemzők fele szerint már hétfőn, mások szerint legkésőbb az augusztus 16-ai Monetáris Tanács ülésig apró kamatcsökkentésre késztethetik a jegybankot.Az elemzők szerint a külföldi befektetők óvatosságát továbbra is elsősorban az államháztartási hiány elfutásától való félelem okozza. Júliusra, amely hagyományosan jó hónap a költségvetés számára, a piacok többlet közeli pozíciót vártak. A pénzügyminisztérium jóslata azonban, amely szerint júliusban 89 milliárd forinttal nőhet a hiány, az éves előirányzat 95 százalékára, csalódást okozott, visszavetve a kamatcsökkentési várakozásokat, mondták az elemzők.A legrosszabbon már túlvagyunkAz előrejelzés szerint a második negyedévben 2,2 milliárd euró lesz a hiány az első negyedéves 1,705 milliárd euróval szemben. Májusban és júniusban azonban már lassulhat a hiány bővülése, így 2,8 milliárd euróra becsülik a második félévi hiányt. Miközben a gazdaság egyensúlyát továbbra is aggodalmak övezik, lassan erősödik az optimizmus a gazdaság növekedését illetően. A konszenzus szerint a tavalyi 2,9 százalékkal szemben idén 3,75 százalékkal bővül a gazdaság. A hazai meglepően gyors 4,2 százalékos első negyedéves ütem után a második negyedévben a várakozás szerint 3,8 százalékra lassul a növekedés. Az egész évre várt 3,75 százalék még így is öt bázisponttal több, mint amit egy hónapja jeleztek előre az elemzők, és 35 bázisponttal több a két hónapja vártnál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat