Az előző évhez képest 65,4 százalékos emelkedéssel 417,4 milliárd dolláros adózás előtti eredményt ért el tavaly a világ ezer legnagyobb bankja.

Az általános gazdasági élénkülés és a japán bankok visszatérése a nyereségzónába a világ vezető ezer bankját tavaly összesített rekordbevételhez segítette – írja a The Banker című lap. Ez közel 100 milliárd dollárral több, mint az eddigi 2000-res rekordév eredménye.Jövedelmezőség tekintetében továbbra is az amerikai bankok vezetnek, de jelentős eredményjavulást értek el a vezető japán pénzintézetek is: a kimutatásban figyelembe vett 113 japán bank a 2002-es összesített 39,3 milliárd dolláros veszteség után tavaly ismét nyereséget termelt, 14,9 milliárd dollár értékben. A listán szereplő 211 amerikai bank adózás előtti eredménye 23,8 százalékkal 153,7 milliárd dollárra nőtt, a 2002-es 124 milliárd dollárról.Az Európai Unió bankjai közül 271 került az első ezer közé. A "döntőbe került" uniós bankok adózás előtti eredménye 40 százalékkal 153,2 milliárd dollárra nőtt tavaly. Az európai vezető bankok az ezer bank össztőkéjének 41 százalékát, az amerikaiak 22 százalékát, az ázsiaiak - Japán nélkül - 12 százalékát adták tavaly. Az első ezer bank adózás előtti eredményének az amerikai bankok 36,8, az európaiak 36,7, az ázsiaiak - Japán nélkül - 8 százalékát adták. A tőkemegtérülés tekintetében az amerikai bankok vezetnek: 29,3 százalékos a megtérülési adatuk, ez majdnem kétszerese az uniós bankok 15,6 százalékos megtérülési mutatójának.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"