Elsősorban a június végére kialakult 1040 milliárd forintos államháztartási hiány következtében nem csökkentett kamatot hétfőn a Monetáris Tanács - vélik elemzők.

A június végére kialakult 1,040 milliárd államháztartási hiánnyal magyarázta a kamatcsökkenés elmaradását Heim Péter, az AB Aegon vezető elemzője, aki szerint augusztusban akár 50 bázispontos kamatcsökkentésre is rászánhatja magát az MNB, ha az infláció tovább csökken."Az év végére az infláció 6,3 százalékra eshet" - állítja Heim Péter. Hozzátette: az alapkamat decemberben 10,5 százalék lehet, de a mérték az államháztartás augusztus-szeptemberi állapotától függ. "Ha az augusztus-szeptemberi összesített mérleg nullszaldós lesz, akkor a kamat alacsonyabb is lehet" - véli az AB Aegon vezető elemzője.A kamatcsökkentés egyetlen indoka a forint árfolyamának erőssége lehetne, de ezzel "ellentétbe került volna az MNB saját korábbi álláspontjával", amely szerint akkor módosítja a kamatot a jegybank, ha kilép a 250-260 forint/euró árfolyamszintről. "Ez az automatizmus azonban nem létezik" - közölte Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője. A múlt héten publikált adatok után a piac bizonytalannak tartja a költségvetési deficitre vonatkozó éves tervet, a 4,6 százalékos hiányt.A piacon jelenleg két főbb forgatókönyv rajzolódik ki: az optimista verzió szerint a jegybanki alapkamat – 5 százalék alatti hiány esetén - év végére 10-10,5 százalék lehet, de az ING elképzelhetőnek tart 10 százalék alatti értéket is.A pesszimista kimenetel ennél természetesen lényegesen kisebb vágással számol. Az inflációs folyamatokban, illetve a jegybank által kitűzött 2005-ös 4 százalékos cél elérhetősége terén az elmúlt hónapokban nem következett érdemleges változás. A dezinflációs trend a következő hónapokban várhatóan felgyorsulhat, mely megnyithatja a utat a további kamatcsökkentések előtt – jósolta Barcza György, az ING Bank elemzője a portfolio.hu-nak.A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama - a változatlanul maradt alapkamat-szintet követően - jellemzően a 250-es szint alá került, a legutóbbi kötések a 249,50-249,80 Ft/euró közötti sávban születtek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni