Az OTP Bank Rt. augusztus 1-jétől az ügyféladatok hiánya miatt zárolt számlák esetében a lakossági üzletágban száz forinttal megnöveli a számlavezetési díjat, míg a vállalkozói, önkormányzati és közszolgálati ügyfelek számláinál száz forintnyi különdíjat számít fel.

Az adathiányos lakossági banki ügyfelek száma nem éri el a 17 ezret, míg a vállalkozói területen a hiányos adatokkal rendelkező ügyfelek száma alig haladja meg a kilencezret. A bank első negyedévi gyorsjelentése szerint az OTP Banknál március végén csupán a lakossági folyószámlák száma 2,966 millióra rúgott.A bank szerint az adathiány jellemzően olyan banki termékekhez kapcsolódik, amelyekkel a tranzaktálás csak személyesen lehetséges. Következésképpen a tranzakcióval egyidejűleg megtörténik az ügyfél-azonosítás is, ezt követően megszűnik a számla zárolása és a zárolt számlákhoz kapcsolódó havi száz forintos díjat sem számítják fel a továbbiakban.A parlament 2003 februárjában fogadta el az új pénzmosás elleni törvényt azzal, hogy az ügyfeleknek 2003. december 31-ig teljes körűen azonosítaniuk kell magukat a törvény hatálya alá eső szolgáltatóknál. Mivel a határidő rövidnek bizonyult, az országgyűlés 2004. április 1-ig meghosszabbította az erre rendelkezésre álló időszakot, lehetővé téve a képviselő útján történő azonosítást is.A pénzügyi szolgáltatók így 2004. április 1. óta kötelesek az ügyleti megbízás teljesítését megtagadni, ha az ügyféllel a törvény hatályba lépése előtt létesítettek üzleti kapcsolatot, s az ügyfél a szolgáltató írásbeli értesítése ellenére sem bocsátotta személyesen vagy képviselője útján rendelkezésre a törvény által előírt adatokat.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

Trump kiadná Erdogannak a 2016-os puccs állítólagos szervezőjét

Trump kiadná Erdogannak a 2016-os puccs állítólagos szervezőjét

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak