A polgármester szerint a vegyi üzem működtetésénél előírások egész sorát nem tartották be.

Be akarja záratni a gyömrői Pevdi Vegyipari Kft. üzemét a helyi önkormányzat; ennek előkészítésére szakemberekből álló vizsgálóbizottság alakult, amely kedd délelőtt helyszíni bejáráson veszi számba, milyen hiányosságok idézték elő a hétfői üzemi baleset nyomán bekövetkezett levegőszennyezést - közölte kedden Gyenes Levente polgármester.Már többször be akarták zárni az üzemetA 15 ezer lakosú Pest megyei város vezetése már több alkalommal is szorgalmazta a vegyi üzem működésének megszüntetését, ám a szakhatóság megakadályozta ezt a lépést, a veszélyes anyagokat felhasználó üzem mindmáig továbbműködhet - mondta Gyenes. A polgármester szerint az üzem bezárása "elkerülhetetlen, az önkormányzat a döntést saját hatáskörében kívánja meghozni".Hétfőn egy műanyag tartályból veszélyes anyagnak minősülő folyadék szabadult ki, amelynek következtében nagy mennyiségű szúrósszagú gáz került a levegőbe. Emiatt 250 lakost kellett ideiglenesen kitelepíteni. A tűzoltóság, a polgári védelem és a rendőrség gyors reagálásának köszönhetően nem keletkezett nagyobb baj, öt embernél állapítottak meg az orvosok enyhébb légzőszervi panaszt, de senkit sem kellett kórházba szállítani.Hibát hibára halmoztakA polgármester szerint az előzetes vizsgálódásból máris megállapítható, hogy a 30 embert foglalkoztató vegyi üzem működtetésénél előírások egész sorát nem tartották be. Sok, a meghibásodotthoz hasonló vegyi anyagokkal teli tartály áll még a gyár udvarán, az üzemnek nincs intézkedési terve a bajok elhárítására, és felelőst sem neveztek ki az ilyen esetek megfelelő levezénylésére. Jellemző, hogy nem a gyár dolgozói, hanem a környékbeli lakosok értesítették a tűzoltókat, mert gázt észleltek a levegőben – mondta Gyenes Levente. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gomperz: Rabok leszünk vagy szabadok?

Gomperz: Rabok leszünk vagy szabadok?

A macedón vámügy egyik dolgozójával ebédelt Budapesten Gruevszki

A macedón vámügy egyik dolgozójával ebédelt Budapesten Gruevszki

Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

Szomorú a CEU miatt az amerikai nagykövet, de ez az ügy nem vezethet szakításhoz

Szomorú a CEU miatt az amerikai nagykövet, de ez az ügy nem vezethet szakításhoz